Enkemannen etter den drepte Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, har gjort det klart at det ikke kommer på tale å invitere noen av Musharrafs støttespillere inn i regjeringssamarbeidet. Zardari sier målet er å danne en nasjonal samlingsregjering, men at han selv ikke er kandidat til statsministerjobben.

Zardari understreker i BBCs sendinger på urdu at Musharraf har sagt han vil trekke seg som president når han ikke lenger har folkets tillit. – Det er noe hele nasjonen bør merke seg, og PPP vil ta opp spørsmålet i nasjonalforsamlingen for å se hvem som støtter oss, sier Zardari.

Onsdag avviste imidlertid Musharraf kravene om at han må gå, og understreket behovet for en «harmonisk koalisjon».

– Nei, ikke ennå. Vi må bevege oss framover på en måte som sikrer en stabil, demokratisk regjering i Pakistan, svarte Musharraf på spørsmålet om han har planer om å gå av, ifølge Wall Street Journals nettutgave.

Hestehandel

Nawaz Sharif, som leder Pakistan Muslim League-N, sier han ikke vil gjøre krav på en plass i regjeringen, men fungere som støtteparti for Pakistan People's Party (PPP). Som motytelse må PPP støtte Sharif med å danne regjering i den folkerike Punjab-provinsen, der Sharifs parti ble den store valgvinneren mandag.

– Det viktige spørsmålet i tiden fremover er hva slags støtte de to store opposisjonspartiene vil få fra småpartiene. Politisk kurtisering er svært viktig i pakistansk politikk, sier forsker Karin Ask ved Chr. Michelsens Institutt til NTB.

Enkelte nyhetsbyråer melder at Zardari allerede har møtt representanter for Musharraf for å drøfte en mulig allianse. Men ifølge TV-stasjonen DawnNews har ikke PPP-lederen kommet med noen forpliktende løfter.

En talsmann for PPP sier til nyhetsbyrået DPA at han ikke har kjennskap til slike samtaler, og Musharrafs talsmann Rashid Qureshi vil verken bekrefte eller avsanne meldingene.

Dommerstriden

De to store opposisjonspartiene PPP og PML-N klarer ikke alene å få det nødvendige to tredels flertall i nasjonalforsamlingen for å få Musharraf stilt for riksrett. Derfor blir kurtiseringen av småpartiene så viktig.

– Musharrafs videre skjebne ligger i hendene på Sharif, som står sterkt på at alle dommerne som presidenten fikk fjernet da han innførte unntakstilstand i november i fjor, skal gjeninnsettes i sine stillinger, understreker Karin Ask.

Hun mener det er viktig at Zardari og Sharif kommer med klare uttalelser om hva som skal skje videre i dommersaken. De to er langt fra på linje ettersom Zardari vil overlate til de folkevalgte å avgjøre dommerstriden.

– Så langt er det klart at PPP har sikret seg 113 plasser i nasjonalforsamlingen, mens Sharifs parti har 84 mandater. Men i den videre kampen om støttespillere finnes mange snubletråder, mener Ask.

Utvidet maktgrunnlag

I tillegg til rene politiske motsetninger, er pakistansk politikk sterkt preget av personlige motsetninger – ikke minst på topplan. Musharraf fikk avsatt Sharif og sendt ham i eksil, men Sharif var ansvarlig for at Zardari måtte gå i fengsel, anklaget for korrupsjon.

Musharraf har benyttet tiden godt mens hans to hovedmotstandere har vært i eksil. Han har utvidet presidentens maktgrunnlag i betydelig grad, og er ikke lenger bare en seremoniell frontfigur.

– Musharraf har gjort utstrakt bruk av såkalte presidentforordninger, noe han har full rett til etter grunnloven. Men han er også svekket når han ikke lenger har hæren i ryggen etter at han ble tvunget til å si fra seg stillingen som forsvarssjef, sier Karin Ask.

Asif Ali Zardari, enkemann etter tidligere statsminister Benazir Bhutto, taler på et partimøte til Pakistan People's Party (PPP) i Islamabad onsdag. Zardari er nå i gang med å snekre sammen en koalisjonsregjering med så bredt grunnlag at president Pervez Musharraf kan tvinges til å trekke seg.
GORAN TOMASEVIC
Den drepte opposisjonslederen Benazir Bhutto har fortsatt en sterk stilling blant pakistanerne. Nå er det enkemannen Asif Ali Zardari som skal i gang med å snekre sammen en bred samlingsregjering. Men han gjør det klart at det ikke vil være plass for noen av støttespillerne til president Pervez Musharraf i regjeringen.
STR/PAKISTAN
Tidligere statsminister Nawaz Sharif (t.h.) ble en av de store seierherrene ved valg på ny nasjonalforsamling i Pakistan mandag. Nå er hestehandelen om regjeringsdannelsen i full gang, men Sharif vil ikke nødvendigvis bli med i regjeringen.
JERRY LAMPEN