København (NTB-Ritzau): Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard vil ha totalforbud mot muslimske skaut i Danmark. Men jødiske kalotter og kristne kors har hun ikke noe imot.

— Jeg ønsker et totalt forbud mot skaut i det danske samfunnet, sier Kjærsgaard til Dansk Radio og sier hun ikke ser noe forskjell på skaut eller heldekkende klesdrakt.

— Det er fullstendig likegyldig om det er snakk om skaut eller burka. Det handler om signalet. Det er undertrykkende, og jeg synes ikke vi skal akseptere det, fremholder lederen for det høyreorienterte partiet.

Kjærsgaard mener forbudet kun skal gjelde muslimsk bekledning og synes jødiske kalotter og kristne kors er greit.

— Det er ikke det samme problemet. Da er det ikke snakk om lovreligioner, sier hun.

Avviser

Integrasjonsminister Rikke Hvilshøj (Venstre) avviser at et forbud mot muslimske hodeplagg er aktuelt og vil heller ikke innføre et forbud i grunnskolen.

— Vi må passe oss for å mistenkeliggjøre alle med skaut. Det skal være plass til ulikheter, og jeg vil ikke være med på et generelt forbud, sier Hvilshøj.

Integrasjonsministeren mener problemet med muslimske hodeplagg er blitt gjort større enn det er, men avviser ikke at muslimske klesdrakter kan være et problem i skolen.

— Jeg kan forstå bekymringen. Spesielt når det gjelder barn. Jeg liker ikke at barn pålegges å gå med skaut. Men et generelt forbud mener jeg ikke løser noe. Heller ikke i skolen, fremholder hun.

Brudd på grunnloven

Naser Khader i partiet Ny Alliance sier han heller ikke liker skautene, men han ønsker ikke noe forbud.

— Jeg ønsker meg en verden uten skaut. Men hvis noen ønsker å bære dem, så er det dere demokratiske rett, sier han.

Institut for Menneskerettigheder i Danmark uttaler torsdag at et forbud mot muslimske skaut vil være et brudd på den danske grunnlovens bestemmelse om religionsfrihet. Et forbud kan kun komme på tale dersom arbeidsfunksjoner ikke kan utføres på grunn av klærne, sier avdelingsleder Birigtte Kofod Olsen.