Veterinær Trine Lunde ved Dyreklinikken på Stend forteller til Bergens Tidende at de har hatt to tilfeller av at små burdyr har dødd av varmen i sommer.

— Det er kjekt at folk slipper kaniner og marsvin ut på gresset i hagen. Men man skal være på vakt hvis solen steiker og det er svært varmt. I de to tilfellene der en kanin og et marsvin døde av heteslag i den heteste varmen nylig, var de to smådyrene blitt sluppet ut i hager der dyrene ikke hadde muligheter for å oppsøke skygge. Dyrene ble gående i timevis i solsteiken. De ble så opphetet at de døde, sier Lunde.

Etterlatt i bil

Hvert år i Bergen opplever veterinærer at hunder dør av heteslag fordi de er blitt etterlatt i bil som står med lukkede vinduer i solsteiken.

— I fjor opplevde vi at en hund døde på grunn av dette, forteller veterinær Lisbet Holtet ved Bergen Smådyrklinikk.

Ingen av de dyreklinikkene BT har snakket med, har opplevd slike tragedier så langt i sommer.

Veterinær Eva Reksten hos Din Dyrlege og veterinær Susan Fjeld ved Tertnes Dyreklinikk forteller at de i år ikke har hatt tilfeller av heteslag hos noen av sine pasienter.

Spyl med hageslangen!

Fjeld sier at noen eldre hunder med hjerteproblemer eller hunder med kraftig og varm pels kan få problemer i varmen. Ved slike tilstander blir hundene urolige, slappe og de orker lite.

Veterinær Eva Reksten har et godt råd hvis uhellet skulle være ute og hunden er blitt overopphetet:

— Hunden må kjøles ned så raskt som mulig - gjerne ved å bli spylt med vann fra hageslangen.

I FARESONEN: Kaniner tåler ikke å oppholde seg timevis i stekende sol uten mulighet for å svale seg i skyggen.
Foto: Knut Egil Wang