Peshawar/Oslo (NTB-Johan Falnes): Flere titall mennesker er blitt drept i voldsomme opptøyer i Pakistan den siste tiden. Kirkens Nødhjelp har derfor skjerpet sikkerhetstiltakene for alle sine ansatte i landet.

– Vi følger nøye med på sikkerhetssituasjonen for våre ansatte og tar til enhver tid de forholdsreglene som er nødvendige, sier Elisabeth Mustorp, som er hjelpeorganisasjonens seksjonsleder for Vest— og Sentral-Asia.

Blant tiltakene er et totalt reiseforbud til byene Peshawar og Karachi. I hovedstaden Islamabad er de ansatte rådet til minst mulig bevegelse, og offentlige plasser skal unngås så langt det er mulig.

Kan eskalere

I januar i år opprettet Kirkens Nødhjelp et eget landkontor i Islamabad. Nå har organisasjonen av sikkerhetsgrunner valgt å fjerne all skilting av kontoret og all merking av organisasjonens biler i landet.

Hittil er ingen av Kirkens Nødhjelps ansatte utsatt for angrep, og Mustorp forsikrer om at uroen ikke har gått ut over organisasjonens prosjekter.

– Vi samarbeider med lokale partnere, og selve arbeidet er ikke blitt påvirket av situasjonen slik den er nå, sier hun til NTB.

Men situasjonen kan endre seg raskt, understreker seksjonslederen. Hun frykter at volden kan eskalere fram til valget som er planlagt til høsten, og utelukker heller ikke at det kan bli innført unntakstilstand.

– Vi regner med at det vil være usikkert og ustabilt framover, inntil den politiske situasjonen blir mer avklart, sier Mustorp.

Politisk krise

Bakgrunnen for den politiske krisen i Pakistan er at president Pervez Musharraf suspenderte landets høyesterettsjustitiarius Iftikhar Mohammad Chaudhry i begynnelsen av mars i år.

Chaudhry anklages for maktmisbruk, men tilhengerne mener han ble suspendert fordi han nektet å godta en grunnlovsendring som vil innebære at Musharraf kan sitte i fem nye år som president.

Ifølge den pakistanske grunnloven må Musharraf gå av når perioden hans utløper i høst, men Musharraf selv ønsker å la nasjonalforsamlingen velge ham til en ny periode før valget til ny nasjonalforsamling i november.

Krisen har utviklet seg til å bli den alvorligste utfordringen mot Musharraf siden han tok makten i et kupp i 1999. Voldsomme demonstrasjoner til støtte for Chaudhry har utviklet til blodige gateslag i flere byer de siste ukene.