Situasjonen i serbiskbefolkede Nord-Mitrovica har vært svært spent de siste ukene, etter at Kosovo erklærte seg uav-hengig i februar. Det har vært en rekke større og mindre angrep mot kontorer til vestlige organisasjoner, særlig mot FN-og EU-bygninger.

Molotovcocktail Natt til søndag var turen kommet til Kirkens Nødhjelps kontorer i den delte byen. En molotovcocktail ble kastet inn i lokalene like etter midnatt natt til søndag.

– En vaktmann hørte at det smalt. Han greide å slukke brannen rimelig raskt med et brannslukningsapparat, sier Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp er til stede både i den sørlige, albanskbefolkede delen av Mitrovica og i serbiske Nord-Mitrovica.

Ifølge nettsidene til politiet i Kosovo er brannangrepet under etterforskning. Riisnæs vil ikke spekulere i hvem som kan ha stått bak, eller hvorfor deres kontor ble angrepet.

Norge anerkjente Kosovo som uavhengig stat dagen før angrepet, sist fredag. Kosovoserberne nekter å godta Kosovos løsrivelse fra Serbia.

Skyting

Riisnæs sier det er for tidlig å si hvilke konsekvenser angrepet kan få for Kirkens Nødhjelps arbeid i Nord-Kosovo.

Etter at en ukrainsk FN-politimann ble drept i voldsomme opptøyer i Nord-Mitrovica i påskeuken, har FN trukket ut sitt personell fra Nord-Kosovo.

EU, som etter planen skal ta over mye av FNs ansvar i Kosovo i løpet av våren, har på grunn av uroen heller ikke kommet i gang med utstasjoneringen av sine folk i Nord-Kosovo.

Mandag var det på ny skyting i byen. Ifølge politiet i Kosovo ble det brukt automatvåpen, og politi og KFOR-styrker ble satt inn for å holde serbere og kosovoalbanere fra hverandre.