Alt tyder på at førstedame Cristina tar over presidentembetet fra sin mann i desember.

Da rundt halvparten prosent av stemmene fra søndagens presidentvalg var talt opp, lå Kirchner an til å få rundt 44 prosent av stemmene, og dermed unngår hun en andre valgomgang.

– Vi har vunnet med en klar margin, sa den nåværende førstedamen til tilhengere søndag kveld

– Jeg føler et stort ansvar. Dette setter oss i en posisjon med større forpliktelser og ansvar, fortsatte senatoren, som blir Argentinas første kvinnelige president.

Natt til mandag erkjente Elisa Carrio, den fremste rivalen til Cristina Fernandez de Kirchner, at hun har tapt valget.

– Vi gratulerer og erkjenner at hun har vunnet, sa Carrio i en tale natt til mandag.

Hun lå da an til å få rundt 21 prosent av stemmene.

Usikkert om forandringer

Det er usikkert hvor store forandringer det vil bli når Cristina bytter jobb med sin mann. Politiske observatører sier den klare seieren gir henne en mulighet til å løse problemene mannen hennes slet med, som prisstigning, energikriser og et stadig mindre budsjettoverskudd.

Andre utfordring er økende kriminalitet og nedgang i utenlandske investeringer.

– Hun vil få helt andre utfordringer enn hva mannen hennes måtte stri med. Risikoen er om hun tror at det som fungerte for hennes mann, vil fungere for henne, sier Michael Shifter ved tenketanken The Dialogue.

Stemmeplikt

Velgerne i Argentina strømmet til stemmelokalene søndag, men apatien var til å ta og føle på i hovedstaden, der velgerne hadde mer lyst til å nyte det fine været enn å gå og stemme. Men velgerne visste at de måtte gjøre sin borgerplikt ettersom det er stemmeplikt for de 27 millioner argentinere som har registrert seg som velgere.

Dagens førstedame er ikke et ubeskrevet blad og har nesten to tiår bak seg i politikken, blant annet som senator i Argentinas nasjonalforsamling. I tillegg til president skal argentinerne også velge en tredel av senatorene og halvparten av medlemmene i deputertkammeret.

Delte meninger Det var i alt 14 kandidater som ønsker å etterfølge Nestor Kirchner, som har sittet som president siden 2003.

Ikke alle argentinere liker Fernandez, men mener hun er en arrogant overklassekvinne. Likevel er hun populær blant Argentinas fattige, som utgjør om lag en firedel av befolkningen.

Selv ynder Fernandez å sammenligne seg med andre vellykkede kvinner som legendariske Eva Peron og amerikanske Hillary Clinton, som kjemper en hard kamp for å bli demokratenes presidentkandidat ved valget i USA neste år.

Forlot hovedstaden

– Jeg håper det ikke blir Cristina, for med henne som president vil ingenting endre seg, prisene vil fortsatt stige og alt blir bare mer kostbart, sier en 23 år gammel butikkeier som bare oppgir navnet til Sheila.

President Kirchner og hans førstedame holdt seg langt unna hovedstaden søndag og avga stemme i hjembyen Rio Gallegos, vel 2.700 kilometer lenger sør. Der hadde de to celebert besøk av Ségolène Royal, som tidligere i år gjorde et mislykket forsøk på å bli Frankrikes president.

Cristina Fernandez de Kirchner overtar trolig presidentembetet etter sin mann.
MARCOS BRINDICCI