Ifølge CNN vil republikanske Rick Perry få fortsette som Texas-guvernør. Blant utfordrerene er altså sanger og showmann Kinky Friedman.

Foreløpige tall viser at Perry ligger an til rundt 40 prosent av stemmene; og at Kinky Friedman ikke habker inn mer enn rundt 12 prosent, melder Houston Chronicle .

— JEG TRENGER STØRRE skapplass, svarer Kinky Friedman på spørsmål om hvorfor han ønsker å innta det herskapelige guvernørhuset i Austin, Texas.

Med valgspråket «Hvorfor i helvete ikke» har den 61 år gamle jødiske countryartisten, forfatteren og humoristen entret manesjen i ville Vestens villeste valgkamp noensinne. Arnold Schwarzeneggers batalje i California i 2003 blir nærmest fargeløs sammenliknet med høstens guvernørvalg i George W. Bush sin hjemstat.

— De lager ikke jøder som Jesus lenger, synger Kinky. Når sant skal sies, lages det ikke mange jøder som Kinky heller. Under en svart Stetson cowboyhatt med en feit Montecristo nr. 2 i munnviken rappkjefter han seg inn i teksanernes hjerter. Han vil kaste yrkespolitikere og lobbyister på hodet ut av parlamentsbygningen og fylle den med teksansk bondevett. Med bestevennen Willie Nelson som energirådgiver vil han gjøre Texas til foregangsstat på bruk av biodiesel og slippe marihuanadomfelte ut av fengslene.

— Vi musikere kan styre staten mye bedre enn politikerne. Vi står opp senere om morgenen, men vi jobber til langt på natt og er ærlige, sier Kinky.

DA KINKY FRIEDMAN i 2004 lanserte sitt uavhengige kandidatur til guvernørposten tok folk flest utspillet som en kuriositet. Den sittende republikanske guvernøren Rick Perry lettet ikke på et øyelokk, og tok gjenvalg i 2006 som en selvfølge. Demokratenes kandidat, Chris Bell, står ikke særlig sterkt i delstaten, og ikke siden Sam Houston ble valgt til guvernør i 1859 har en kandidat uten partipolitisk tilknytning vunnet et guvernørvalg i Texas.

Foran valget skalv etablissementet i buksene. Kinky var i alle kanaler. Hans hysterisk morsomme spissformuleringer er blitt blodig alvor.

I tillegg har en annen uavhengig kandidat kommet banen. Carole Keeton Strayhorn har siden 1998 vært riksrevisor i Texas og tidligere vært borgermester i Austin. Til tross for sin partipolitiske uavhengighet regnes hun som en politisk tungvekter med sterke bånd inn til republikanerne i Det hvite hus.

Selv om guvernør Rick Perry lå best an på meningsmålingene var utfallet av guvernørvalget helt åpent. Hans tre motkandidater spiste stadig av forspranget, og på flere målinger lå Kinky foran både Strayhorn og Bell.

Kinky vil at Texas skal bli best på noe annet enn henrettelser. For å få sving på delstaten vil han legalisere gambling og bruke midlene til å gi skolesystemet et skikkelig løft. Han vil tillate bønn i skolen til den Gud eleven selv måtte ønske. Og han vil tillate ekteskap mellom homofile fordi han mener at de homofile har rett til å ha det like miserabelt som oss andre.

Når han blir konfrontert med at hans politiske budskap stort sett består av spissformuleringer svarer han:

— Alle politikerne formidler sine budskap gjennom spissformuleringer. Forskjellen er bare at mine er morsommere enn deres.

RICHARD S. FRIEDMAN , som han opprinnelig het, ble født av jødiske foreldre i Chicago i 1944. Familien flyttet til Texas hvor Richard vokste opp. Tilnavnet Kinky (krusehår) fikk han på University of Texas der han studerte psykologi og formet sitt første band.

Noen psykologkarriere ble det ikke på Kinky, faktisk har 61-åringen til dags dato aldri hatt fast jobb. Tidlig på 1970-tallet dannet han bandet The Texas Jewboys og oppnådde kultstatus med sanger som ”They don`t make jews like Jesus anymore” og ”Asshole from El Paso”. Han knyttet verdifulle vennskapsbånd med kjente musikere som Led Zeppelin og Bob Dylan, og turnerte med sistnevnte på den legendariske Rolling Thunder Revue-turneen. Willie Nelsons turnébuss Honeysuckle Rose ble også et yndet tilholdssted.

Men Kinky ble aldri noen lysende stjerne på den amerikanske musikkhimmelen. Han var nær ved å drukne seg i dop, depresjon, damer og alkohol, noe han i dag snakker åpent om.

— Jeg har vært ruset mange ganger, og jeg har vært involvert i mange vakre kvinner. Og jeg angrer intet, sier Kinky, men presiserer at harde stoffer ikke lenger er noe for ham. - Jeg sluttet med kokain den dagen Bob Marley falt ut av mitt venstre nesebor.

DA MUSIKKARRIEREN stagnerte på 1980-tallet, begynte Kinky å skrive kriminalromaner. Hovedpersonen er ingen ringere enn Kinky Friedman selv, en sigarrøykende etterforsker som med samfunnskritiske sleivspark gir seg i kast med de besynderligste krimgåter.

Hans produksjon teller 23 bøker som definitivt er mer morsomme enn de er spennende. To av dem, «Dødtid for mord» og «Full fyr før fuglene flyr», er oversatt til norsk.

I BOKEN «Scuse me when I whip this out» forteller Kinky om sitt vennskapsforhold til en rekke kjente personer, deriblant Bill Clinton og George W. Bush. Under et privat middagsbesøk i Det hvite hus fyrte han opp en av sine fete cubanske sigarer og sjokkerte vertskap og gjester ved å blåse i USA handelsboikott med Cuba. Mellom røykringene overrakte han Clinton en sigar og sa:

— Du kan bare ta imot. Jeg støtter ikke økonomien deres, jeg bare svir av avlingene.

George Bush omtaler Kinky som en god venn og en Texas-legende, og har hatt Kinky på overnattingsbesøk som sin private gjest i Det hvite hus. Der fikk Kinky rekruttert ingen ringere enn førstedamen Laura Bush til å sitte i styret i kennelen han har opprettet for mishandlede og avlivingstruede dyr i Texas.

Kinky elsker nemlig dyr. Med midler fra farsarven og salget av sin egen salsasaus har han etablert Utopia Animal Rescue Ranch.

— Vi har mye å lære av dyrene. Hvordan vi skal være lojale, hvordan vi kan ha det gøy, og hvordan vi kan komme over ting raskt, sier Kinky. Vinner han, vil han fremme et lovforslag som forbyr klipping av katteklør.

Siden etableringen av kennelen har mer enn 1000 hunder er blitt reddet fra avlivning. - Vi har reddet flere dyr enn Noa, sier Kinky.

SOM DET MESTE med Kinkys valgkamp, har også finansieringen vært original. Den foregikk i stor grad gjennom salg av Kinky-produkter som kan kjøpes på nettstedet www.kinkyfriedman.com. Blant annet går salget av en kinkydukke, som spiller av Kinkys 25 mest kjente sitater, som varmt hvetebrød.

Kinkys vinnerstrategi gikk ut på å rekruttere de typiske hjemmesitterne, som ved forrige guvernørvalg utgjorde hele 71 prosent av de stemmeberettigede. Med sin nådeløse kritikk av det politiske systemet har Kinky en voksende tilhengerskare nettopp blant folk som ikke lenger stoler på politikerne.

— De to politiske partiene er kjøpt og betalt av lobbyister. Hadde partiene vært aktører i det private næringsliv, hadde virksomheten deres vært stemplet som korrupt. Lobbyistene og politikerne ville ha spilt golf med hverandre i fengselet, ikke på banene rundt Austin, sier Kinky.

For å kapre velgerne har han ansatt ingen ringere enn Dean Barkley som kampanjeleder. Barkley er mannen som sto bak fribryterhelten Jesse «The Body» Venturas suksess i Minnesota. Ventura brukte sin kjendisstatus og ble som uavhengig kandidat valgt til guvernør mot alle odds i 1998.

DONALD R WINSLOW