I mange tilfeller glorifiseres angrepet «som mobbet hele verdens folk».

Filmene er populære. Bergens Tidende lot en hjelper i Beijing spørre i fire

videofilmbutikker. Der var de utsolgt sist tirsdag. Restauranter viser stadig vekk opptaket da flyene flyr inn i World Trade Center. Tekstene og kommentarene til filmene går ofte stikk imot regjeringens offisielle linje. Den har fordømt angrepene i New York og Washington og uttrykt sympati for ofrene og deres familier. Regjeringen gikk også tidlig ut og forsøkte å dempe spontane ytringer av skadefryd fra kinesiske borgere på websider og i andre sammenhenger.

Likevel jublet mange kinesere da de fikk se tv-bilder av ødeleggelsen av World Trade Center. De som viste åpen glede, viste til den amerikanske bombingen av den kinesiske ambassaden i Beograd i mai 1999.

I en film fra Beijings tv-selskap lyder kommentaren til bilder av redningsmannskap som søker gjennom ruinene i World Trade Center:

— Dette er Amerika slik hele verden har lengtet etter å se. Blodgjelden er betalt med blod. Amerika har bombet andre land og brukt sitt hegemoni til å frata andre deres naturlige rett. Det var på tide at noen tok hevn på amerikanerne som hittil ikke har behøvd å stå til ansvar. Britiske Daily Telegraphs korrespondent i Beijing har gått gjennom spill og videofilmer produsert av regjeringseide enheter og plukket eksempler.

I tillegg til Beijings tv-selskap har det sentrale tv-selskapet og det offisielle nyhetsbyrået Nye Kina kastet seg inn i den lønnsomme virksomheten med å lage filmer som tilfredsstiller allmennhetens sensasjonslyst og hevntrang. Kinesiske bedrifter, også innen mediebransjen, oppmuntres til å finne nye måter å tjene penger. Derfor er mange produksjoner snarere et utslag av en stadig mer utbredt kommersialisering enn av offisiell oppmuntring. Foruten produksjonene fra offisielle medier, finnes det også mange terrorfilmer fra uoffisielle produsenter. Der kan kommentarene være enda mer fiendtlige, ifølge reportasjen i Daily Telegraph:

— Se på panikken i deres (amerikanernes) ansikter når de kravler ut av sine sterke bygninger, som nå bare er skrothauger. Vi kommer aldri mer til å være redde for disse menneskene, nå når de har vist seg å være svake papirtigre.

Det er likevel feil å påstå at denne oppfatningen dominerer blant kineserne. Man treffer mange som mener angrepene 11. september savnet alle proporsjoner og at altfor mange uskyldige mennesker mistet livet.

Av GÖRAN LEIJONHUFVUD, Hongkong

TERRORKRASJ: Dette tv-bildet viser det andre flyet på vei mot World Trade Center. De to flyene traff bygningene med atten minutters mellomrom.