Erlin Vester Jakobsen

Beijing Nyttårsaften etter den kinesiske kalenderen var fredag kveld, den siste dagen i hestens år. I går begynte geitens eller sauens år.

Geiter og sauer er lykkedyr i Kina — som de øvrige 11 dyr i den kinesiske dyrekrets. Men de egenskaper som kinesere knytter til folk som er født i geitens år, er ikke i høysetet i Kina i dag: Det er vennlige og hyggelige mennesker, som er bedre kjent for å følge etter enn for å lede. Barn som er født i hestens år, inntil midnatt fredag, blir derimot frie, selvstendige individer.

2000 var dragens år, til og med metalldragens eller den gylne drages år. Og da det samtidig var begynnelsen på et nytt årtusen ifølge den vestlige kalender, var 2000 ifølge kinesisk oppfatning et ideelt år til å føde barn.

Hvis man spør kinesere, svarer langt de fleste at slik overtro har de ikke noe til overs for. Men det som skjer omkring kinesisk nyttår viser noe annet.

I går var det flere hundre millioner mennesker som unngikk å vaske håret. Det var mer enn en milliard som ikke vil drømme om å gjøre rent, og det er like mange som vil gjøre mange krumspring for ikke å bruke en saks, kniv eller et annet skarpt metallredskap.

Med vask og rengjøring kan man nemlig risikere å skylle eller feie det nye års lykke vekk, og med en saks eller kniv kan man klippe eller skjære båndet over til det kommende års hell.

Og ikke minst: I nyttårsferien, som i år går fra 1. til 7. februar, vil alle kinesere hjem. Hjem til foreldre - og hvis besteforeldrene eller oldeforeldrene lever, blir familiesammenkomsten helst holdt der.

Derfor har det i Kina de siste dagene vært rene folkevandringen. Omkring 800 millioner kinesere rhar fyllt opp fly, busser og tog og mange reiser flere tusen kilometer.

Høtiden innebærer også gaveoverrekkelser - tradisjonelt en rød konvolutt med penger. Men mellom familie og venner har gave-tradisjonen utviklet seg til noe i nærheten av vestens julegavetradisjon.

Den røde fargen går igjen i byene som er pyntet med røde lykter og rødt fyrverkeri. Kinesere skal også helst ha rødt klærne. Spesielt de som er født i årets dyretegn, bærer rødt under nyttårsfestlighetene.

Men overtroiske? Nei, det er ingen...