• USA må ta det fulle og hele ansvar for flykollisjonen som førte til at det amerikanske overvåkingsflyet måtte nødlande i Kina, sier Kinas president. Amerikanske diplomater får tirsdag trolig møte flyets mannskap.

Det sa Kinas president Jiang Zemin tirsdag ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Kina har tidligere beskyldt det amerikanske flyet for å forårsake kollisjonen med et kinesisk jagerfly søndag.

— Vi har tilstrekkelig bevis, sa Jiang under samtaler med statsministeren i Qatar som er på besøk i Beijing.

Det amerikanske overvåkingsflyet nødlandet på øya Hainan i det sørlige Kina etter å ha kollidert med et kinesisk jagerfly. De amerikanske flyets besetning på 24 ventet i dag på å få snakke med amerikanske diplomater.

- Ingen ulykke Jiang sa tidligere at alt måtte gjøres for å finne den kinesiske jagerflygeren som skjøt seg ut etter kollisjonen over Sørkinahavet.

En offisiell kinesisk engelskspråklig avis avviste tirsdag kategorisk at kollisjonen var en ulykke, slik amerikanerne har sagt.

Amerikanske diplomater gjorde seg tirsdag klare til å møte mannskapet på spionflyet som nødlandet i Hainan etter kollisjon med et kinesisk jagerfly søndag.

Får møte mannskapet Kinesiske militære ved Yulin-basen på Hainan-øya bekreftet overfor pressen at tre amerikanske diplomater som er kommet til Hainan, vil få treffe de 24 besetningsmedlemmene senere tirsdag.

I Washington sa utenriksdepartementets talsmann Richard Boucher at den amerikanske ambassadøren i Beijing var blitt offisielt informert om at diplomatene ville få møte mannskapet. Men de militære var ikke særlig fornøyd med det amerikanske presset, og anklaget amerikanerne for å kreve alt på en gang.

Topphemmelig etterretningsutstyr -De vil ha alt. De vil at vi skal reparere flyet og løslate mannskapet, de får det til å høres like enkelt som å ha et måltid, men så enkelt er det ikke, sa en offiser ved basen. Han fortalte at mannskapet ikke var på flyet, men han ønsket ikke å si om kineserne hadde tatt seg inn i flyet, som er fullpakket med topphemmelig elektronisk etterretningsutstyr.

Det amerikanske EP-3-flyet nødlandet etter å ha kollidert med et kinesisk jagerfly som avskar det over Sørkinahavet. Det kinesiske flyet styrtet og er fortsatt savnet. Flygeren skal ha hoppet ut i fallskjerm, men er ikke funnet. Begge land skylder på hverandre for kollisjonen.

Bush krevde adgang President George W. Bush krevde mandag at kineserne øyeblikkelig ga amerikanske diplomater adgang til å treffe mannskapet på flyet, og tjenestemenn sa de var bekymret over den kinesiske tregheten med å gi tillatelsen.

Utenfor Det hvite hus sa Bush at den avvisende kinesiske holdningen ikke var i overensstemmelse med begge lands uttrykte ønske om bedre forbindelser. Uttalelsen blir sett på som en trussel om forverrede forbindelser i det som er blitt den første alvorlige internasjonale krisen for den nye presidenten.

USA har uttrykt bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll og bli alvorlig forverret om den ikke takles på en fornuftig måte. USA viser til at Kina ikke har adgang til å ta seg inn i flyet, som ligger under amerikansk suverenitet siden det dreide seg om en nødlanding.

NTB

SPENT SITUASJON: Kinesiske militærfly står oppstilt på den militære Lingshui-flybasen på øyen Hainan i Kina. Et amerikansk overvåkingsfly landet på flyplassen søndag etter å ha kollidert med et kinesisk jagerfly. (FOTO: REUTERS)