USA, Japan, Sør-Korea og Australia er blant landene som har forlangt en forklaring på rakettesten. USA frykter at testen kan utløse et våpenkappløp i rommet, og samtidig illustrerer testen hvor sårbart det amerikanske romprogrammet er.

– Vi har bedt kineserne om å gi oss flere detaljer om hva de gjorde og hvorfor de gjorde det, sier talsmann for USAs utenriksdepartement Tom Casey.

– Vi ville likt å høre hva Kina har å si om saken, særlig fordi de alltid har vært imot militariseringen av verdensrommet, sier Australias utenriksministrer Alexander Downer.

– Men de sier ikke mye for øyeblikket, må jeg si, påpekte han.

Kina skjøt i forrige uke ned en av sine egne, gamle værsatellitter rundt 860 kilometer over bakken med en rakett. Kinesiske myndigheter har nektet å kommentere hendelsen siden fredag, da en talsmann for utenriksdepartementet, Liu Jianchao, sa at det ikke er noen grunn for andre land til å føle seg truet av nedskytingen.

– Maktspill

Den britiske storavisa The Times kaller nedskytingen for et maktspill som minner om den kalde krigen.

– Det har sparket til side en veletablert internasjonal politikk av frivillig tilbakeholdenhet, skriver avisa.

USAs utenriksdepartement uttaler at USA ikke ønsker en militarisering av verdensrommet, men ifølge BBC har USA vært forsiktig med sin kritikk fordi det ikke ønsker en konflikt med Kina.

Fra før er det bare USA og Russland som er i stand til å gjennomføre en slik nedskyting, men begge sluttet med testene på 1980-tallet fordi en ødelagt satellitt etterlater seg mye skrot som kan skade andre satellitter, romferjene og den internasjonale romstasjonen.

Med den vellykkede testen har Kina skaffet seg evne til å skyte ned amerikanske satellitter, noe som truer USAs militære beredskap. Amerikansk militærstrategi er i stor grad avhengig av satellittene for kommunikasjon, etterretning, planlegging og gjennomføring av militæroperasjoner.

Glansbilde

Gjennom utstrakt bistand og sitt såkalte sjekkheftediplomati har Kina forsøkt å vise verden et bilde av seg selv som en supermakt som, i motsetning til USA, er opptatt av andre lands ve og vel. Rakettesten viser at virkeligheten er mer kompleks, sier en Kina-ekspert til avisa The New York Times.

– Dette er Kinas andre ansikt, den harde maktsiden som de som regel holder godt skjult, sier Chong-Pin Lin.

– De snakker mer om fred og diplomati, men forsøket på å utvikle en dødelig høyteknologisk våpenstyrke har fortsatt med samme styrke, sier han.

– Kina er langt bak USA og Russland i sin evne til å bruke rommet til militære formål. Men de har et seriøst program for å bygge opp slik evne, sier Theresa Hitchens ved Center for Defense Information i Washington.

Også Taiwan ba lørdag verden reagere skarpt overfor erkefienden Kina.

– Satellittnedskytingen vier at Kina har utvidet sitt våpenkappløp til rommet og at deres såkalte «fredfylte framgang» bare er en illusjon, sier talsmann for den taiwanske regjeringen Cheng Wen-tsang.

Kina og Taiwan har vært splittet i to stater siden 1949, men Kina anser fortsatt Taiwan som en del av Kina og vil ha en sammenslåing, om nødvendig med makt.