Beijing: Sanksjoner mot amerikanske firmaer. Stopp i alle militære kontakter. Stans i forhandlingene om å begrense spredning av atomvåpen.

Det er tiltak Kina truer med i en uvanlig skarp reaksjon på USAs beslutning om å selge våpen til Taiwan for 6,4 milliarder dollar (40 milliarder kroner).

President Barack Obama vil blant annet selge Black Hawk-militærhelikoptre , avanserte Patriot-raketter som kan skyte ned andre raketter, samt to mineryddere til Taiwan.

Angrep på Kinas kjerneinteresser

— Salg av våpen til Taiwan er et angrep på Kinas kjerneinteresser, sier Ma Zhaoxu, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

— Forholdet mellom Kina og USA, en viktig sak internasjonalt og regionalt, vil ubønnhørlig bli påvirket av dette, og det fulle ansvaret ligger hos USA. Vi oppfordrer berørte amerikanske selskaper på det sterkeste til å stanse våpensalget til Taiwan, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

Amerikanske selskaper som kan bli rammet av sanksjoner, er United Technologies-selskapet Sikorsky Aircraft, Lockheed Martin, Raytheon og Boeing-selskapet McDonnel Douglas.

USA vil bli ansvarlig for følgene hvis regjeringen ikke straks endrer den feilaktige beslutningen om å selge våpen til Taiwan

Kinas viseutenriksminister He Yafei

En del av Kina

Regjeringen i Beijing regner Taiwan som en del av Kina, og har tidligere truet med å invadere øyen hvis den prøver å formalisere sin løsrivelse og bli en selvstendig nasjon. Kineserne har mer enn 1000 raketter rettet mot Taiwan.

Nå advarer Kinas viseutenriksminister He Yafei (bildet):

— USA vil bli ansvarlig for følgene hvis regjeringen ikke straks endrer den feilaktige beslutningen om å selge våpen til Taiwan, lød beskjeden til USAs ambassadør i Beijing.

Kina reagerte også med raseri da tidligere president George W. Bush i 2008 solgte våpen til Taiwan for et nesten tilsvarende beløp.

Møte med Dalai Lama?

Det kan bli ytterligere utfordring for forholdet mellom de to landene når president Obama senere i februar ventes å møte den tibetanske eksillederen Dalai Lama , som Beijing anser som en opprører.

Dalai Lama skal etter planen reise til USA og kommer til å besøke Washington. Noe møte med president Obama er foreløpig ikke med i planen.

Kina ser helst at det forblir slik.

— Om den amerikanske lederen velger å møte Dalai Lama denne gangen, kommer det til å true tilliten og samarbeidet mellom Kina og USA, sa Zhu Weiqun på pressekonferansen tirsdag.

Zhu er viseminister i kommunistpartiets departement som tar seg av forholdet til Dalai Lama.

- Vil ikke hjelpe USA

Han la til at et eventuelt møte vil være stikk i strid med den aksepterte praksisen internasjonalt og at det vil undergrave det politiske grunnlaget for relasjonene mellom USA og Kina.

— Og hvordan vil det hjelpe USA å komme over den økonomiske krisen, spør Zhu, vel vitende om den enorme innflytelsen Kina har over amerikansk økonomi.

Han benyttet også muligheten til å gi Dalai Lama det glatte lag og kalte munken en «separatist» og «bråkmaker» som er fast bestemt på å så hat til Kina i resten av verden.

Dalai Lama er fast bestemt på å så hat til Kina i resten av verden.

Viseminister i Kinas departement for forholdet til Tibet

Resultatløse samtaler

Zhu fortalte også at de seneste møtene mellom en tibetansk delegasjon og kinesiske representanter ikke hadde båret frukter. Dette var den niende runden med slike samtaler siden 2002.

— Som ved tidligere forhandlinger, ble det klart at frontene står steilt mot hverandre, konstaterte Zhu.

Skulle Obama velge å møte Tibets åndelige leder, kommer det til å gyte olje på ilden i Kina.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

MØTER OBAMA? Hvis Dalai Lama får møte president Obama, blir kinesiske myndigheter rasende.
Manish Swarup
PATRIOT-RAKETTER er blant det militæret utstyret USA vil selge til Taiwan.
Wally Santana