Bildene fra de voldsomme demonstrasjonene i Paris og London har gått verden over de siste dagene.

Men i San Francisco ble det annerledes.

Kort tid før fakkelstafetten skulle starte onsdag kveld norsk tid, hadde det riktignok møtt opp mange demonstranter som ville protestere mot Kinas politikk i Tibet, men også mange som markerte motstand mot demonstrantene.

Forskjell på himmel og jord

Over himmelen fløy et fly med banneret «Free Tibet». På gata hadde imidlertid mange kinesere samlet seg. Asiatiske innvandrere utgjør nesten en tredel av befolkningen i byen, og flesteparten av dem er kinesiske.

Mange av dem er stolte over at gamlelandet nå skal arrangere OL, og flere møtte opp med kinesiske flagg og T-skjorter for å markere sin støtte til olympiaden.

— Sterke følelser

Blant en gruppe kinesere sto en enslig aktivist. Kathy Rose fra organisasjonen Free Tibet hadde møtt fram for å protestere mot det hun mener fakkelstafetten er, «en feiring av Kina som land». Og Kina har hun ikke mye til overs for.

– Jeg har vært i Tibet og sett hva som skjer der. Dette er en sak jeg har sterke følelser for. Hvis fakkelen representerte frihet og den olympiske ånd, ville det vært flott at den kom gjennom byen, men det blir noe annet når det er en feiring av Kina, sier hun.

Pepret med slagord

Kineserne rundt henne ropte slagord mot henne, og stemningen ble til slutt veldig amper. Det overrasket aktivisten.

– Jeg er overrasket over mengden verbale angrep jeg får, bare fordi jeg står her med et tibetansk flagg. Men jeg tror det blir fredelig her i dag, sier hun.

– Hva forventer du at skal skje?

– Jeg vet ikke, men jeg blir ikke overrasket hvis noen prøver å slukke fakkelen. Hvis noen skulle prøve det og klare det, så støtter jeg det. Det ville vært en sterk markering. Og det er det som kommer til å nå overskriftene, sier hun.

Først ved 22.30 tiden startet fakkelen sin ferd gjennom byens gater. Da var ferden utsatt med en halvtime, og ruten var kortet med flere kilometer, ifølge AP.

– Vi har en fleksibel plan som kan bli forandret med tanke på hvilke situasjoner som kan oppstå. Det er mange folk, og det kommer til å bli høylytt, men jeg håper det ikke blir voldelig, sier politimannen Larry Minasian.

– Ting kan oppstå

Men han vet at ting fort kan skje.

– Hver gang så mange folk er samlet på et så lite område, kan ting oppstå. Og en liten hendelse kan være roten til større problemer, sier han.

En annen som håpet på en fredelig markering var taiwanske James Chow. Kina får ingen sterk støtte av Chow, men han sier at han møtte opp til stafetten for å støtte det olympiske programmet.

– Jeg kom hit fordi jeg så på TV at det var noen som prøvde å stoppe fakkelløpet og fordi olympiaden er fredelig. Jeg synes ikke man skal blande politikk inn i OL, sier han.

Taiwaneren håper de frammøtte holder seg i skinnet, og har ikke mye til overs for dem som bruker OL som et pressmiddel mot Kina.

– Jeg håper det vil bli fredelig, og at ingen avbryter fakkelløpet på grunn av sin egen politiske agenda. Det er feil å angripe Kina på denne måten, mener Chow.