Kinesiske myndigheter opplyser at ti mennesker er drept under sammenstøtene i Tibets hovedstad Lhasa de siste dagene. De krever at de skyldige overgir seg straks.

Alle de drepte er uskyldige sivile, og de ble brent til døde, sier en tjenestemann i de tibetanske myndighetene til nyhetsbyrået Xinhua.

De fleste døde var forretningsfolk i butikker tilhørende kinesiske innvandrere som ble påtent av demonstrantene.

Ingen utlendinger er kommet til skade, ifølge det kinesiske utenriksdepartementet, men lørdag ble det meldt at utlendinger ikke slipper inn i Tibet. Flere tourgrupper med utlendinger ble stanset og hindret i å reise til Tibet.

Ifølge myndighetene ble det tent 160 branner, inkludert 40 betydelige branner. En moské var blant byggene som brant ned.

Brannmannskapene sies å ha reddet 580 mennesker fra banker, supermarkeder og sykehus som sto i brann.

Radio Free Europe melder at tibetanere tror så mange som 80 mennesker kan ha blitt drept under opptøyene. Mange av dem skal ha blitt drept av politiet etter at de ble arrestert.

Avsperret by

Situasjonen i Lhasa var roligere lørdag etter de voldsomme urolighetene dagen før, men mange områder i byen var avsperret, og det var vanskelig å ta seg fram. Vitner sier at de ser stridsvogner og andre militære kjøretøyer, og at alle gatekryss er sperret av militære kjøretøyer.

Den øverste kinesiske myndighetspersonen i Tibet sa at demonstrasjonene var styrt av en «separatistbevegelse» som ikke måtte få lykkes.

– Separatistenes komplott vil mislykkes. Vi skal takle dem med hard hånd, i henhold til loven, sa regjeringssjefen i Tibet, Qiangba Puncog, til journalister under Folkekongressens sesjon i Beijing lørdag.

– Vi fordømmer denne volden – folk som slår, stjeler, brenner. Det er veldig klart at dette er Dalai Lama-klikken, både i og utenfor landet, sa han videre.

Han benektet at det var avfyrt skudd mot demonstrantene, men gjorde det klart at myndighetene ville behandle dem med hard hånd.

Frist til å overgi seg

Senere lørdag kunngjorde myndighetene at demonstrantene har frist til midnatt mandag for å overgi seg til politiet om de ønsker å behandles mildt.

Ifølge Xinhua er mange politifolk blant de skadde. Xinhua skriver at demonstrantene «kom med ryggsekker fulle steiner og flasker med bensin, og med jernstenger, stokker og lange kniver».

Dalai Lama, Tibets åndelige leder som lever i eksil i India, ba Kina om ikke å bruke makt mot demonstrantene og avviste at han står bak opptøyene.

– Disse protestene er et utslag av den dype motviljen til det tibetanske folk. Enhet og stabilitet som følge av brutal makt er i beste fall bare en midlertidig løsning, sa han.

Stridsvogner

Vitner fortalte lørdag at det var mye sikkerhetsstyrker i gatene.

– Det er mye væpnet politi, spesialpoliti og soldater overalt i Lhasas gater i dag, sa en kinesisk innbygger på telefon. Han la til at han så stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer som patruljerte i gatene.

En resepsjonist i et lokalt hotell sa også at mange gjester hadde sett stridsvogner, og at all bevegelsesfrihet var begrenset.

– Vi kan ikke gå ut, og ingen kan komme inn i hotellet. Alle hotellene i nærheten av området hvor det var uro, er avsperret, sa hun på telefon.

– Alle butikker er lukket, og folk har ikke lov å gå ut i gatene. Vi vet ikke hva som skjer ute fordi vi er blitt bedt av politiet om å bli på hotellet siden i går, sa hun.

STRINGER/CHINA
STR
NIR ELIAS
STRINGER BEIJING