Under møtet mellom utsendingen Tang Jiaxuen og Kim i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, diskuterte partene Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Liu Jianchao.

Han ville på forhånd ikke si noe om innholdet i budskapet fra Kina. Men en talsmann for USAs utenriksdepartement mente at Tang, som er tidligere utenriksminister, var reist til Pyongyang for å advare Nord-Korea på det sterkeste mot å gjennomføre nye prøvesprengninger av atomvåpen.

– Dette er et svært viktig møte på bakgrunn av de betydelige forandringene i situasjonen på Koreahalvøya, sa Liu.

Tang ankom Nord-Koreas hovedstad Pyongyang onsdag sammen med Kinas viseutenriksministere Dai Bingguo og Wu Dawei. Sistnevnte er også Kinas sjefforhandler i sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA foregikk samtalene i en vennlig atmosfære, og Tang overleverte også en gave til Kim fra Hu.

Kina, som er Nord-Koreas nærmeste allierte, er av avgjørende betydning for å få til sanksjoner som virker. Kina ble kraftig provosert da Nord-Korea uten varsel gjennomførte sin første atomprøve for halvannen uke siden.

Rice og Ban advarer

Besøket fant sted samtidig som USAs utenriksminister Condoleezza Rica ankom Seoul for å forsøke å styrke sanksjonene som FN har vedtatt mot Nord-Korea etter atomtesten 9. oktober.

Rice og hennes sørkoreanske kollega Ban Ki-moon truet også Nord-Korea med enda alvorligere konsekvenser om landet gjennomfører en ny atomprøve.

Rices tur til Sør-Korea er andre stopp på en rundreise til landene som deltar i sekslandssamtalene, bortsett fra Nord-Korea. Hun har allerede besøkt Tokyo og reiser videre til Beijing og Moskva.

Mens Japan fullt ut støtter USAs krav om tøffe sanksjoner mot Nord-Korea, er Sør-Korea lite villig til å oppgi sin dialog med Nord-Korea eller gjennomføre økonomiske tiltak som kan føre til at regimet i nord bryter sammen.

Løfte fra Rice

Rices oppgave blir derfor å overtale Sør-Korea til å respektere sanksjonsvedtaket fullt ut, og hun lovte at USA ikke har noe ønske om at sanksjonene gjennomføres på en slik måte at situasjonen destabiliseres.

– Vi lar døra stå åpen for forhandlinger, og vi ønsker ikke at situasjonen skal trappes opp. Så snart Nord-Korea velger å komme tilbake til forhandlingsbordet, vil det være til fordel for alle, sa Rice i Seoul.

FN-vedtaket forbyr all handel med Nord-Korea som har noe å gjøre med atomvåpen, raketter og andre masseødeleggelsesvåpen. Vedtaket innebærer også finansrestriksjoner for å hindre det nordkoreanske militære i å skaffe penger.

Men det mest omstridte tiltaket er krav om inspeksjon av lasten på skip til og fra Nord-Korea som skal hindre eksport av atomteknologi til terrorister eller land som Iran. Både Kina og Sør-Korea er skeptiske til slike inspeksjoner av frykt for uforutsette reaksjoner fra det uberegnelige regimet i nord.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice gjorde det klart at døren fortsatt står åpen for forhandlinger om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet under en pressekonferanse med sin sørkoreanske kollega Ban Ki-moon torsdag. Men Rice advarer Nord-Korea mot å gjennomføre nye prøvesprengninger.
KIM KYUNG-HOON