– Kriminelle som ikke overgir seg innen fristen vil bli hardt straffet etter loven, heter det i en melding myndighetene la ut på sin nettside lørdag.

FN må gripe inn for å stanse menneskerettsbrudd i forbindelse med opptøyene i Tibet der flere titall mennesker er drept, mener den tibetanske eksilregjeringen.

– Den tibetanske nasjonalforsamlingen er dypt bekymret over de siste rapportene, fra alle de tre regionene i Tibet, om tilfeldige drap, sårede og pågripelse av tusenvis av tibetanere som protesterer fredelig mot kinesisk politikk, heter det i en uttalelse fra eksilmyndighetene, som har base i Nord-India.

– Nasjonalforsamlingen oppfordrer FN til å sende representanter umiddelbart og gripe inn og granske menneskerettighetsbruddene som nå skjer i Tibet, heter det videre.

Mange drepte

Eksilmyndighetene sier de kan bekrefte at rundt 30 mennesker er drept, samtidig som de har fått ubekreftede rapporter om så mange som 100 drepte og innføring av unntakstilstand i Tibet.

De kinesiske myndighetene i Tibet hevder på sin side at ti mennesker er drept, og at det dreier seg om uskyldige sivile som er brent til døde i opptøyene. De fleste skal ha omkommet etter at demonstranter tente på butikker som eies av kinesiske innvandrere.

Tibetanere i India har fått en rekke meldinger fra slektninger som befinner seg i Tibet.

– Akkurat nå hører vi at det er mange kinesiske soldater i Lhasa. Det er små grupper av folk i gatene, men det er stor frykt i befolkningen, sier Tenzin Taklha, høytstående tjenestemann i Dalai Lamas eksilregjering i Dharamsala.

TV-bilder

Statlig kinesisk TV viste lørdag for første gang bilder av opptøyene i Tibets hovedstad Lhasa. Det ble hevdet at de som står bak urolighetene, er tilhengere av den tibetanske åndelige lederen Dalai Lama, som lever i eksil i Nord-India. Dalai Lama har tidligere avvist at han har noe med opptøyene å gjøre.

TV-bildene viste rasende mennesker som brøt seg inn i bygninger og satte fyr på butikker og biler i Lhasa. En liten gruppe buddhistmunker ramponerte en telefonkiosk, mens andre demonstranter gikk løs på en kinesisk bank. (©NTB)

En kolonne pansrede kjøretøyer rullet lørdag gjennom gatene i Tibets hovedstad Lhasa, mens kinesiske soldater så på. Det var ellers få mennesker å se i gatene, og alle utlendinger er nektet innreise til Tibet. Men det er ingen unntakstilstand i Lhasa, understreker regjeringen i Beijing.
STRINGER BEIJING
En brennende bygning i Tibets hovedstad Lhasa, slik kinesisk TV fremstiller opptøyene i Tibet. Tibetanske myndigheter benektet lørdag kveld at det er innført unntakstilstand i Tibets hovedstad. Men myndighetene ynder å fremstille det som nå skjer i Tibet som kriminelle handlinger, der Dalai Lamas folk står bak.
REUTERS TV
Også det tibetanske eksilmiljøet i Sydney i Australia er opprørt over det som nå utspiller seg i Tibets hovedstad Lhasa. Her holder en tibetaner i Sydney opp en plakat med klar beskjed om å støtte fred og ikkevold.
WILL BURGESS