Myndighetene har økt beredskapen og styrket grensekontrollen mot Sør-Asia i de tibetansk befolkede områdene i forbindelse med 50-årsdagen for Lhasa-oppstanden i 1959. Det var nedkjempelsen av dette opprøret som førte til Dalai Lamas flukt fra Tibet og gjorde området til en del av Folkerepublikken Kina.

Trappet opp

En høytstående kinesisk embetsmann sier til statskontrollerte medier at grensepolitiet har trappet opp patruljeringen i de tibetanske områdene mot India, Nepal og Bhutan for å sikre offentlig ro. Guvernøren i Tibet Autonome Region, hvis hovedby Lhasa stadig er stengt for utenlandske journalister, har tidligere insistert på at området er stabilt.

Uttalelsen kommer etter at utenlandske organisasjoner og medier de siste ukene har rapportert om fortsatt raseri mot det kinesiske styret blant de 5,4 millionene tibetanere som primært befolker Vest-Kinas Himalaya-region. Kina prøver å holde utlendinger ute av områdene der politi og militære håndhever en uerklært unntakstilstand.

Følsomme jubileer

Frustrasjonen og spredte protester i området er en direkte fortsettelse av de omfattende urolighetene i mars i fjor, da flere dagers demonstrasjoner i Tibets hovedby, Lhasa – rundt årsdagen for 1959-oppstanden 10. mars – utviklet seg til en etnisk konflikt mellom tibetanere på den ene siden og kinesere og etniske kinesiske muslimer på den andre. Beijing satte militæret og politiet inn for å gjenopprette kontroll.

Protestene kommer i et år med mange politisk følsomme jubileer – blant dem 20-året for Tiananmen-massakren. En ny bølge protester i Kinas tibetanske områder brøt ut ved det tibetanske nyttåret, losar, for to uker siden – en høytid mange tibetanere i år valgte ikke å feire i protest mot Kinas hardhendte fremferd i fjor.

Tibetanere i Kina fastholder at et stort antall tibetanere ble drept soldater og politi. Menneskerettighetsgrupper hevder at 100 mennesker ble drept og mer enn 1000 tibetanere fortsatt er forsvunnet. Kina sier det offisielle dødstallet etter uroen er 21 personer.

Stengt for utlendinger

Siden urolighetene i fjor har Kina fortsatt holdt store deler av landets tibetansk befolkede områder stengt for utenlandske journalister, og det er vanskelig å bekrefte både offisielle og utenlandske rapporter om tilstandene i området. Enkelte grupper hevder at nesten 200 protester har funnet sted i området det siste året.

Mye tyder på at området fortsatt er høyspent. Kinesiske medier kunne mandag rapportere at rutinemessig sjekk av en lastebil med tømmer i den fjerne, tibetansk-dominerte Qinghai-provinsen utviklet seg til en krangel mellom lokale innbyggere og politi.

Ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua ble to politibiler under det påfølgende slagsmålet truffet av hjemmelagede eksplosiver, som imidlertid ikke kostet menneskeliv. Xinhua, Kinas offisielle talerør, nevnte ikke de implisertes etniske tilhørighet.

Beskylder munkene og Dalai Lama

Det offisielle Kina har siden fjorårets oppstand med jevne mellomrom beskyldt både tibetansk buddhismes religiøse overhode, Dalai Lama, og fiendtlige, utenlandske krefter for å oppildne tibetanerne. Dalai Lama har ikke kunnet vende tilbake til Tibet siden 1959, men blant tibetanerne omgis hans vesen stadig med enorm respekt og ærbødighet – tross massiv, negativ kinesisk propaganda.

Bortsett fra den tradisjonelle innsatsen fra politi og militæret har Kina forsøkt å demme opp for motstanden blant tibetanerne ved å målrette innsatsen mot klostre, hvis munker tradisjonelt har stor politisk og åndelig innflytelse på vanlige folk i området.

Vil utdanne munkene ...

Under årets samling av Kinas formelt lovgivende forsamling, Folkekongressen, sa et høytstående partimedlem at Kina skulle sørge for orden i tibetansk buddhisme ved å utdanne munkene til å bli lovlydige utøvere av sin religion.

Basang Toinzhub, medlem av den spesielle, rådgivende forsamling, som er tilknyttet Folkekongressen, sier at Kina med det vil kunne stanse infiltrasjonen fra separatister som kjemper for Tibets uavhengighet fra Kina.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

BEVÆPNET POLITI: Kinesisk politi kontrollerer veien 60 kilometer nord for byen Tongren i den tietanske Qinhai-provinsen.
David Gray
GRUNNLEGGERENS FØDESTED: En tibetansk munk sitter utenfor Shakyamuni-templet i Kumbun-klosteret i utkanten av Xining i Qinghai-provinsen. Klosteret er fødestedet til grunnleggeren av Gelupka-sekten som Tibets spirituelle leder, Dalai Lama, er overhode for.
David Gray
BER FOR DALAI LAMA: Buddhist-munker tenner hellige lamper etter en bønn for Dalai Lama i Siliguri i India på årsdagen for hans flukt til India.
Rupak De Chowdhuri