Denne uken meldte statlige kinesiske medier om drivstoffmangel i den sørlige Guangdong-provinsen i Kina. Og ifølge Hongkong-baserte South China Morning Post var mer enn halvparten av bensinstasjonene i boom-byen Shenzhen stengt denne uken.

— Generelt kan jeg si at drivstofftilgangen i Guangdong er stram, sa en representant for kinesiske Sinopec som ville være anonym til avisen.

I provinsen sto kinesere timevis i kø for å få lov til å fylle 11 liter bensin.

Nå ser mangelen ut til å bre seg over større deler av Kina. Ifølge den uavhengige nyhetstjenesten Boxun er det nå vanskelig å få tak i drivstoff over store deler av landet.

I den nordlige Heilongjiang-provinsen har prisen steget til 3,50 kroner pr. liter, noe som er dyrt i Kina. Zhao Youshan, som leder en interesseorganisasjon for oljebransjen, sier prisene kan fortsette å stige.

Han legger ifølge Boxun til at folk over store deler av provinsen må stå i kø for å kjøpe bensin, men at det fortsatt er bensin å få tak i.

Like ille er det i havnebyen Qingdao i det østlige Kina. Der rapporterer halvparten av bensinstasjonen at de ikke kan levere bensin som vanlig til kundene. Det ble også rapportert om mangel på lavoktan bensin.

I sørvestlige Yunnan har flere bensinstasjoner stengt dørene denne uken. De er rett og slett gått tom for bensin. En arbeider ved en bensinstasjon i provinshovedstaden Kunming sier de ikke har hatt lavoktan bensin på en halv måned.

Historien gjentar seg i storbyen Nanjing, men det er likevel i Sør-Kina de verste problemene har oppstått.

Myndighetenes priskontroll får hovedskylden. Priskontrollen gjør at lokale raffineri ikke kan dytte ekstrakostnadene ved dyrere råolje over på forbrukerne.

Bensinprisen var 20 prosent høyere i årets fem første måneder enn samme periode i fjor i Kina, men råoljeprisene har steget langt mer. Dermed har raffineriene tapt flere milliarder kroner første halvår i år.

For å begrense tapene selger de nå mer bensin ut av landet, hvor de kan ta normal pris. Og Kinas stadig økende antall bilister må jakte på drivstoff.