Myndighetene frykter opptøyer.

Det var London-avisen Financial Times som tirsdag avslørte den oppsiktsvekkende historien.

Det var Kinas statlige miljødirektorat og Kinas helesedepartement som klarte å presse Verdensbanken til å redusere tallene for hvor mange som antas å dø hvert år på grunn av Kinas enorme forurensing.

En foreløpig rapport som fastslo tallet til 750.000, ble sirkulert etter å ha blitt avsluttet i fjor. Men i rapporten som ble offentliggjort nylig er tallet redusert til 460.000.

Kart fjernet

Kinesiske myndigheter fikk også fjernet et detaljert kart fra Verdensbankens rapport som viser hvilke deler av landet som har flest dødsfall på grunn av forurensning.

– Verdensbanken ble fortalt at disse opplysningene ikke kunne offentliggjøres. De var for sensitive og kunne skape sosial uro, sier en rådgiver i banken til avisen.

16 av de 20 mest forurensede byene i verden er i Kina, ifølge undersøkelser Verdensbanken har gjort.

Bekrefter

Verdensbanken bekreftet offisielt overfor nyhetsbyrået AFP at den publiserte rapporten «ikke omfattet noen spørsmål som fortsatt diskuteres».

En kinesisk ekspert, Guo Xiaomin, som ledet den kinesiske forskergruppen, sier til Financial Times at noe materiale er utelatt fra rapporten fordi det var tvil om metodene som var brukt. Men han sa også at opplysninger om for tidlig død «kunne forårsake misforståelser».

Guo var også bekymret for rapportens størrelse, 148 sider.

– Vi kunngjorde ikke disse tallene. Vi ville ikke gjøre rapporten for tjukk, sier han til den britiske avisen.

Kinas miljødirektorat og helsedepartement ville ikke kommentere henvendelser fra Financial Times om saken.