GÖRAN LEIJONHUFVUD Hongkong

Opplysningene tilbakevises av Falun gongs talskvinne i Hongkong, Sophie Xiao:

– Vi benytter alltid fredelige midler og tar ikke i bruk så drastiske metoder som å ta våre egne liv. For oss er livet hellig. Dere må forstå at Nye Kina alltid forsøker å bakvaske oss.

Tente på Nye Kina er den kinesiske regjeringens offisielle nyhetsbyrå. Den sa at de fem hadde helt bensin over seg og tent på. En kvinne døde, mens tre kvinner og en mann ble fraktet til sykehus, ifølge nyhetsbyrået som oppga at alle kom fra Kaifeng i provinsen Henan.

Hendelsen bekreftes av et team fra den amerikanske tv-kanalen CNN.

Politiet beslagla deres film og holdt dem tilbake i 90 minutter.

Intens propaganda Regimet har intensivert propagandaen mot Falun gong som en samfunnsfiendtlig gruppe den siste måneden. Myndighetene griper stadig til hardere metoder etter snart to års mislykkete forsøk på å begrense gruppen. Falun gong hevder at 120 utøvere er blitt torturert eller plaget til døde i fengsler og arbeidsleirer.

Samtidig har grunnleggeren og forgrunnsfiguren Li Hongzhi begynt å antyde at om utøverne blitt stilt overfor vanskelige forfølgelser kan de gi avkall på prinsippene om tålmodighet og medfølelse.

Om Nye Kinas opplysninger er korrekte, er det første gang bevegelsens tilhengere har grepet til selvbrenning som protest.

Kvele alle protester Politiet har fått strenge ordrer om å kvele alle protester i starten under den kinesiske nyttårsfeiringen som begynte i går kveld. På nyttårsdagen i fjor invaderte hundretall Falun gong-utøvere Den himmelske freds plass. Bilder som viste politiets brutale inngripen ble tv-sendt til hele verden.

En gjentakelse av slike scener vil regjeringen unngå for enhver pris. Det kan nemlig skade Beijings søknad om åt få arrangere De olympiske leker i 2008. Delegatene fra Den internasjonale olympiske komiteen CIO skal besøke den kinesiske hovedstaden i februar.

fakta/Falun gong

  • Falun gong er en metode som gjennom langsomme bevegelser søker å konsentrere utøvernes bevissthet og forbedre deres helse.
  • Gruppen støtter seg også på skrifter fra grunnleggeren Li Hongzhi, som blant annet har hentet inspirasjon fra buddhisme og daoisme. Li Hongzhi bor for tiden i USA.
  • Regjeringen fikk for alvor opp øynene for gruppens styrke da 10.000 tilhengere gjennomførte en stille protest utenfor de kinesiske ledernes hovedkvarter i april 1999.
  • Ifølge Li Hongzhi finnes 100 millioner utøvere over hele verden, de fleste i Kina. Ifølge den kinesiske regjeringen er antallet høyst to millioner.
  • Regjeringen hevder at tilhengerne lures til å takke nei til vanlige verdier eller at de drives til selvmord. Den sier at 1600 utøvere har dødd på den måten. I juli 1999 ble gruppen forbudt og stemplet som en ond kult.