Shanghai/Oslo: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fikk mandag beskjed om at et viktig møte utgår fra programmet hennes i Beijing fordi Nobels fredspris er tildelt dissidenten Liu Xiaobo.

Det ukelange programmet i Kina er likevel tettpakket med møter og seminarer, sier hun.

— Jeg har nylig fått beskjed om at møtet jeg skulle ha med min kollega i fiskeri- og landbruksdepartementet i Beijing er avlyst. Ifølge ambassaden i Beijing, som varslet oss, er det knyttet til fredspristildelingen, sier Berg-Hansen på telefon fra Shanghai.

— Jeg tar det til etterretning, men det er synd, for det var et viktig møte både for oss og Kina, sier hun til NTB.

Mange saker

Flere Kina-eksperter spådde fredag at kinesiske myndigheter ville reagere på fredspristildelingen med å stikke kjepper i hjulene for Norge, blant annet ved å forsinke forhandlingene om en bilateral frihandelsavtale som nærmet seg avslutning. Disse forhandlingene er det Nærings— og handelsdepartementet som står for, og avtalen var ikke tema for Berg-Hansens planlagte møte onsdag med den ansvarlige ministeren for fiskerisaker.

— Vi skulle snakket om alt fra ulovlig fiske på verdens hav til problemer med utkast av fisk, forskning i marine områder, ressursforvaltning og mye mer. Men det er klart at forhandlingene om en frihandelsavtale ligger jo i bakgrunnen, sier hun.

Mattilsynet

Berg-Hansen reiser uansett fra Shanghai til Beijing onsdag ettermiddag for å ha et møte med det kinesiske mattilsynet. - Jeg har ikke hørt at det er noen endringer for dette møtet, sier hun.

Torsdag skal hun tilbake til Shanghai for å delta på seminarer om ressursforvaltning under den norske sjømatuken på verdensutstillingen Expo 2012.

— At jeg er i Kina nå handler faktisk om Expo 2012, og da var det veldig fint å kunne møte min kinesiske kollega samtidig, sier fiskeriministeren

Fiskerisaker ligger under landbruksdepartementet i Kina.

— Jeg kan bekrefte at møtet som var satt opp med ministeren i landbruksdepartementet er avlyst. Det skjedde i dag, sa Tone Helen Aarvik, presse- og kulturattaché ved den norske ambassaden i Beijing, til NTB tidligere mandag.