Ifølge Informasjonssenteret for Menneskeretter i Hongkong falt dommen Zhu i byen Shaoyang i Hunan-provinsen i Midt-Kina sist fredag. Dommerne fant det blant annet bevist at Zhu hadde mottatt e-post med «reaksjonært innhold» gjennom et nettselskap i Hongkong.

Men selv med iherdig bruk av den vitenskapelige sosialismen er det vanskelig selv å styre innholdet i beskjeder man mottar over nettet. Det virkelig alvorlige i Zhus tilfelle var ifølge dommerne at han hadde videresendt de «reaksjonære» mailene til venner og kjente.

Kinesiske myndigheter har de siste årene gjentatte ganger slått til mot spredning av usensurerte opplysninger på internett. Siden 1998 er minst 15 personer arrestert for å ha offentliggjort eller spredd slikt materiale på nettet.

Det hører med til historien at domstolen som fant Zhu skyldig, mente at det fikk greie seg med ni måneder i fengsel. Men sentralkomitéen i Shaoyangs kommunistparti overprøvde straffeutmålingen, og fastsatte den endelige dommen til tre år ubetinget.