Russland tror Nord-Korea forbereder en ny rakettoppskytning.

Sør-Koreas forsvarsminister Lee Sang-Hee mener Kim Jong-il driver frem sine kjernefysiske tester og prøveoppskytning av mellom— og langdistanseraketter fordi han vil legge grunnen for maktoverføring til sønnen Kim Jong-un.

Jong-un er Kims yngste sønn og har sin utdannelse fra Sveits. Ved å vise militær styrke ønsker den 67 år gamle og skrantende lederen å lede oppmerksomheten bort fra Nord-Koreas vaklende økonomi, som bare er blitt verre under hans styre. Ved å vise militære muskler håper han tilsynelatende å få økt støtte for seg og sitt regime.

Maktoverføring

– Med sine blodskutte øyne legger Kim Jong-il planene for maktoverføringen gjennom å øke spenningen i regionen. Samtidig ignorerer han fullstendig sitt sultende folks desperate situasjon, sier Lee, og beskriver det nordkoreanske lederskapet som umoralsk, uansvarlig og inhumant.

Ifølge avisen Dong-A Ilbo har Sør-Korea nå doblet sine marinestyrker i Gulehavet mot Nord-Korea.

Forsvarsminister Lee har også beordret landets militære styrker til å være i full beredskap og reagere klart på enhver grenseprovokasjon.

Forholdet mellom de to koreanske statene er den siste tiden blitt stadig mer spent på grunn av at regimet i nord har prøvesprengt en kjernefysisk ladning og testet flere raketter med trusler om å angripe Sør-Korea.

Nye oppskytninger

Ifølge russiske militærkilder har Nord-Korea konkrete planer om å teste flere raketter.

– Vi har sikker informasjon om typen rakett som skal testes, men vi har ikke eksakt informasjon om når testingen skal skje, sier en høytstående militær kilde til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

I forrige uke meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea planlegger nye oppskytninger. Byrået meldte at både en mellomdistanserakett og en langdistanserakett vil bli skutt opp fra en base øst i Nord-Korea, og henviste til politiske kilder.

KJÆRE LEDER: Kim Jong-il under en av hans sjeldne, offentlige opptredener.
KCNA
ETTERFØLGEREN? Dette skal - ifølge den sørkoreanske TV-stasjonen KBS - være barnebilde av Kim Jong-un, yngste sønn av Kim Jong-il og den som "kjære leder" vil skal etterfølge ham.
NEWSIS