VIGGO LEPOUTRE RAVN

Buenos Aires

For mange år siden stakk en mann en pistol inn vinduet på en bil som hadde stoppet for rødt lys i São Paulo. Da føreren rettet på capsen og kikket opp, sa pistolmannen «unnskyld» og forsvant. Bak rattet satt nemlig Pelé — en gang verdens beste fotballspiller.

Men de tider er forlengst over da sportsstjerner av respekt blir latt i fred. Kidnapping av forretningsfolk har lenge vært et utbredt fenomen i Latin-Amerika, og de siste årene har også fotballberømtheter og deres familier fått unngjelde. Det vitner en rekke saker fra Brasil, Argentina og senest Mexico om.

Sikkerhetsopplæring

I den meksikanske toppklubben Cruz Azul blir sesongstarten sett på med blandede følelser. Klubbens argentinske trener, Rubén Romano, førte i fjor klubben til en andreplass i ligaen - den beste plasseringen på mange år - men i forrige uke ble han kidnappet midt på lyse dagen, rett etter en trening.

Fem bevæpnede menn passet opp Romanos BMW, fyrte av et varselsskudd, trakk han ut av bilen og flyktet. Den profesjonelt utførte jobben var forsidestoff i et par dager og satte igjen fokus på Mexico City som et av de verste stedene for kidnappinger, kun overgått av Colombia.

Selv om mediene i Mexicos hovedstad nesten daglig kan rapportere om kidnappinger av ymse slag, var det likevel nytt at stjernen selv ble tatt - ikke et familiemedlem, som normalt skjer.

Dagen etter ble det funnet en lapp med et krav på 500.000 dollar i løsesum. Som ved de fleste kidnappinger i Mexico blir myndighetene bedt om å holde seg borte fordi de blir sett på som korrupte, ineffektive og ofte i ledtog med bortførerne.

Også i Brasil har en rekke fotballstjerner det siste år måttet grave dypt i lommene for å kjøpe sine kidnappede mødre fri. Frykten for gjentakelser har skremt den brasilianske fotballverdenen, der toppklubbene nå systematisk veileder sine spillere i hvordan de skal sikre seg selv og familiene, samtidig med at deler av pressen har lovet å avstå fra å fortelle om utbetaling av løsesummer.

Vil til Europa

— Alle er redde. Jeg har bedret sikkerheten hjemme og forsøker å finne et nytt sted til foreldrene mine, sa São Paulo-spissen Grafite. Hans mor ble kidnappet i februar, men befridd av politiet neste dag.

Kidnappingen av fotballmødre begynte i november, da Santosstjernen Robinhos mor, Marina de Souza, ble bortført og løslatt 41 dager senere.

Media skrev den gangen at det ble utbetalt en løsesum på ca. en halv million kroner. Det er mye penger i et land der ulikheten i lønnsinntektene er størst i verden, og der minstelønnen ligger på vel 700 kroner i måneden.

Siden fulgte kidnappinger av Grafites, Rogérios og Luís Fabianos mødre, og senest ble Marinhos mor løslatt i mai etter å ha vært bortført i knapt to måneder, og at det hadde blitt utbetalt ca. 140.000 kroner i løsesum.

Ingen av mødrene led fysisk overlast, men Robinho har siden forklart brasilianske medier at hendelsene har vært en avgjørende faktor i forhold til ønsket om å flytte til Spania og Real Madrid før kontrakten med Santos er utløpt.

Tvungen minibank-runde

I Argentina steg antall kidnappinger og utbetalte løsesummer drastisk i kjølvannet på landets økonomiske nedsmelting i 2002, og særlig forretningsfolk og sportsstjerner ble rammet. Siden er antall hendelser stilnet av, men fenomenet er der fortsatt.

I mai ble keeperen til klubben Racing, Néstor Ruiz, utsatt for en såkalt ekspresskidnapping, der gjerningsmenn tvang ham med rundt til et par minibanker for å ta ut penger, og etterpå forsvant de i bilen hans.