Seieren til Kerry er likevel langt fra noen garanti for å ende opp som demokratenes kandidat i presidentvalget. Kun få timer etter at resultatet var klart i Iowa, var kandidatene på vei til New Hampshire og neste slag der om en uke.

Kerry gikk forbi bokstavelig talt i siste sving og vant en overraskende solid seier, med 38 prosent av stemmene da 91 prosent av resultatene var rapportert inn. Dick Gephardt ble nummer fire med 11 prosent og kunngjorde at han trekker seg fra valgkampen.

Mange overrasket

Med John Edwards på andreplass (32 prosent) og Howard Dean på en skuffende svak tredjeplass (18 prosent) var det svært mange som var overrasket over resultatet. Nominasjonskampen i Iowa var på forhånd spådd å bli jevnere og mer spennende enn på mange år.

Straks de første tallene begynte å rulle inn var det imidlertid klart at Kerry var den av de demokratiske kandidatene som hadde klart å vinne den viktige første staten i USAs nominasjonsprosess. Han går dermed videre til primærvalget i New Hampshire neste uke med fornyet energi og økt optimisme.

Svak Dean

Det var først rett før helgen meningsmålingene viste at Kerry begynte å vinne terreng. Fram til da var valgkampen hans blitt betegnet som en katastrofe og Kerry selv blitt beskyldt for å ha somlet bort en sikker nominasjon.

Howard Dean, som hele tiden har hatt en solid ledelse på meningsmålingene, måtte tidlig på kvelden innse at han trolig kom til å ende på en skuffende tredjeplass. Dean har vært kandidaten som, på grunn av sin soleklare ledelse, har vært mål for så godt som samtlige personangrep fra de øvrige kandidatene de siste månedene. Kombinert med en rekke blundere han selv har stått for de siste ukene, har det tydeligvis virket negativt for ham. Dean nektet imidlertid å innrømme at han var skuffet. – Hvis noen hadde sagt til meg for ett år siden at jeg skulle bli nummer tre i Iowa, ville jeg vært kjempeglad. Vi er glade for å ha fått godkjentstempel til å fortsette til New Hampshire. Vi kommer til å være der allerede kl. 02.00 i natt for å starte valgkampen der. Vi er fast bestemt på å vinne dette, sa Dean til amerikansk fjernsyn natt til tirsdag.