Det kjempes ikke om mer enn 269 utsendinger til Demokratenes landsmøte under tirsdagens nominasjonsvalg i USA.

Likevel kan resultatene fra de syv delstatene få stor betydning for de kommende rundene. Det er ikke mer enn en drøy måned siden senator John Kerry ble dømt nord og ned — nå er han i ferd med å feste grepet på en slik måte at spenningen kan forsvinne fra Demokratenes nominasjonsvalg når resultatene fra «Mini-Supertirsdag» foreligger.

DE FERSKESTE MENINGSMÅLINGENE fra de syv delstatene viser at Kerry har solid ledelse i fire av statene, og at han i en femte også har seieren innen rekkevidde.

Samtidig visere tallene at luften er i ferd med å gå ut av Dean-ballongen. Om den tidligere Vermont-guvernøren skal ha forhåpninger om å henge med videre, må han det kommende døgnet foreta en gigantisk opphenting. Spørsmålet er om ikke Howard Dean og hans tilhengere gjør den erfaring at hans østkyst-liberale holdninger er for radikale for velgerne i sørstatene der republikanske kandidater har gjort det godt i de siste presidentvalgene.

Den eneste staten der Dean holdes som favoritt i runden tirsdag, er i New Mexico. Denne meningsmålingen er imidlertid tatt opp så tidlig som 15. januar, og er også preget av at den ikke har fanget opp de sterke resultatene til John Kerry og John Edwards fra Iowa og New Hampshire.

ET ANNET - OG VIKTIG - trekk ved målingene er de store velgergruppene som fortsatt sitter på gjerdet.

I Nord-Dakota er det hele 40 prosent som sier at de ikke har tatt stilling til hvem de skal satse på.

I de andre statene ligger «Ubestemt-gruppen» fra 12 til 34 prosent.

Målingene er foretatt i utvalg på 550 - 660 demokratiske velgere som sier de skal delta i nominasjonsvalgene eller partimøtene tirsdag.

HELGEN HAR GITT John Kerry andre ting å glede seg over - i den grad det vil påvirke velgerne tirsdag.

Nyhetsmagasinet Newsweek offentliggjorde søndag to landsomfattende målinger som plasserer senatoren fra Massachusetts som den absolutte favoritt til å ta kampen opp mot George W. Bush.

Den ene målingen, som er tatt opp blant velgere som sier de sympatiserer med Det demokratiske partiet, viser at hele 45 prosent vil ha Kerry som partiets presidentkandidat. En tilsvarende måling fra begynnelsen av januar viste at 11 prosent støttet John Kerry.

I samme periode har støtten til Howard Dean som presidentkandidat blitt redusert fra 24 til 14 prosent, mens John Edwards har økt sin oppslutning fra 3 til 11 prosent.

Begynner vi å ane konturene av en valgseddel fra Demokratene med John Kerry og John Edwards?

Om det skjer, er det mange kommentatorer i USA som vil bli minnet om sine analyser fra desember, der det ble påpekt at det nok bare var et spørsmål om tid før John og John ga opp forsøkene om å gå til topps i nominasjonsvalgene.

DEN ANDRE Newsweek-målingen, som er tatt opp blant registrerte velgere fra kyst-til-kyst, forteller at 48 prosent ville stemt på John Kerry om presidentvalget var nå. 46 prosent ville stemme på George W. Bush.

Målingen viser dessuten at Bush ville slå alle de andre Demokratene som nå kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat. Det er John Edwards som kommer best ut av de andre, med Howard Dean på sisteplass.