Kerry opplyste også at han ikke lenger vil drive valgkamp for det demokratiske partiet. Han begrunnet avgjørelsen med at han ikke ønsker å være et distraherende element i valgkampen.

Den tidligere presidentkandidaten nektet til å begynne med å beklage kommentaren tidligere denne uken. Men i et radioprogram på kanalen MSNBC onsdag kom han likevel med en slags unnskyldning:

— Jeg sa det var en spøk som slo feil. Selvfølgelig beklager jeg at spøken slo feil, sa Kerry.

Under et valgmøte i California mandag sa senatoren at studenter som ikke studerer hardt nok, og ikke er smarte nok, risikerer å bli sittende fast i Irak. Dette ble oppfattet som at Kerry mener de amerikanske soldatene i Irak er uintelligente.

Senere hevdet imidlertid Kerrys medarbeidere at han hadde gjort en tabbe da han skulle lese opp en vits som var forberedt på forhånd, og at spøken egentlig var rettet mot president George W. Bush.

— Vet dere hvor dere kan ende opp hvis dere ikke studerer, hvis dere ikke er smarte, hvis dere er intellektuelt late? Dere kan ende med å sette oss fast i Irak. Bare spør president Bush, skulle Kerry egentlig ha sagt, ifølge medarbeiderne hans.

Reuters/Scanpix