Kerry opplyste onsdag også at han ikke lenger vil drive valgkamp for det demokratiske partiet. Han begrunnet avgjørelsen med at han ikke ønsker å være et distraherende element i valgkampen.

Den tidligere presidentkandidaten nektet til å begynne med å beklage kommentaren tidligere denne uken. Men i et radioprogram på kanalen MSNBC onsdag kom han likevel med en slags unnskyldning:

– Jeg sa det var en spøk som slo feil. Selvfølgelig beklager jeg at spøken slo feil, sa Kerry.

Senere onsdag kveld kom senatoren med en unnskyldning som var rettet direkte til de amerikanske soldatene.

– Jeg beklager oppriktig at mine ord ble feiltolket til å antyde noe negativt om de i uniform. Og jeg ber personlig om unnskyldning til alle soldater og familiemedlemmer som ble fornærmet, sier Kerry.

«Skammelig»

Under et valgmøte i California mandag sa senatoren at studenter som ikke studerer hardt nok, og ikke er smarte nok, risikerer å bli sittende fast i Irak. Dette ble oppfattet som at han mener de amerikanske soldatene i Irak er uintelligente, og president George W. Bush krevde straks at Kerry måtte be om unnskyldning for sine «fornærmende og skammelige» utsagn.

Kerrys medarbeidere hevdet at senatoren hadde gjort en tabbe da han skulle lese opp en vits som var forberedt på forhånd. Spøken var egentlig rettet mot president Bush selv, sa talsmenn for den demokratiske toppolitikeren.

– Vet dere hvor dere kan ende opp hvis dere ikke studerer, hvis dere ikke er smarte, hvis dere er intellektuelt late? Dere kan ende med å sette oss fast i Irak. Bare spør president Bush, skulle Kerry egentlig ha sagt, ifølge medarbeiderne hans.

Flause

Den demokratiske senatoren ble av mange kritisert for å ha håndtert spørsmål om nasjonal sikkerhet dårlig under den forrige presidentvalgkampen. Nå raser han mot kritikken fra republikanere som selv ikke har utført militærtjeneste.

– Dersom noen tror at en veteran vil kritisere de over 140.000 heltene som tjenestegjør i Irak, og ikke presidenten som har ansvaret for at vi sitter fast der, så er de gale, sier Kerry.

Men Kerrys uttalelse blir av mange, også demokrater, sett på som en gedigen flause. Og den demokratiske senatoren kan med uttalelsen ha gitt republikanerne en gavepakke foran mellomvalget 7. november, melder BBC.