Somalia er et av de landene som er verst rammet av tørken på Afrikas Horn. Men på grunn av den omfattende konflikten i landet, er det vanskelig å få inn hjelpen der den trengs mest. Resultatet er en omfattende flyktningstrøm som har forverret seg etter det som beskrives som den verste tørken på 60 år.

Og det er nabolandene — som selv er rammet av tørke og en økende matvaremangel - som tar støyten. Så mange som 50.000 somaliere krysset grensen til nabolandene i juni, og Kenya tar imot noen av de største gruppene.

60.000 telter utenfor

Noe av flyktningstrømmen var ment å håndteres av den nybygde leiren Ifo II, men kenyanske myndigheter åpner den ikke.

Utenfor leirens grenser telter 60.000 flyktninger, ifølge nyhetsbyrået Reuters. I stedet for å kunne benytte seg av ferdigstilte vannsystemer, latriner og helsefasiliteter, har de nå svært begrenset tilgang på rent vann og toaletter. De dårlig hygienetilstandene fører til økt risiko for sykdomsutbrudd.

Limbo

— Det er tragisk at sårbare familier blir fanget i limbo. De må holde ut grufulle forhold mens det er fullt fungerende tjenester rett ved siden av, sier Joost van de Lest, leder for hjelpeorganisasjonen Oxfam i Kenya.

Flyktningleiren i Dadaab, som opprinnelig ble bygget for å gi ly, mat og vann til 90.000 mennesker, er regnet for å være den største i verden. Etter at tørken festet grepet er det nå 380.000 flyktninger i leiren, og FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR), António Guterres, har anslått at det ankommer 1.300 mennesker til Dadaab hver eneste dag.

Kenyansk dilemma

Ifølge BBC har UNHCR forsøkt å overtale myndighetene til å åpne leiren, men de nekter å gi etter. Noen offisiell årsak er foreløpig ikke gitt, men ifølge presidenten i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, kan det være flere grunner til at leiren blir stående ubrukt.

Kenyanske myndigheter står overfor et vanskelig dilemma.

— Verdenssamfunnet har ansvar for å sørge for at folk overlever i slike ekstraordinære situasjoner, men kenyanske myndigheter har også sitt eget folk å tenke på, sier han.

Bedre å bli?

Også den kenyanske befolkningen er sterkt preget av at det ikke har regnet på lang tid. Dessuten, påpeker Mollekleiv, kan man være forsiktig med å etablere mottak som gjør det bedre å bli enn å søke seg tilbake.

— Derfor er det blitt enda viktigere å hjelpe folk der de kommer fra og ikke bidra til å forsterke flyktningstrømmen, sier Mollekleiv til NTB.

Men Røde Kors-presidenten understreker at myndighetenes tilbakeholdenhet også kan være et politisk tema om hvor Kenya ønsker å ha flyktningene - av hensyn til belastningen for samfunnet.

Hungersnød

Ifølge FN kan tørken og matmangelen utvikle seg til hungersnød.

— Vi har ikke sett noe slikt på flere tiår. Vi har hatt tørke før, men da har det bare berørt enkelte regioner. Denne gangen berører det flere regioner enn noen gang tidligere, sier Asha Sha'ur Ugas, medlem av sivilsamfunnets tørkekomité i Somalia til Reuters.

Ifølge Verdens matvareprogram mangler seks millioner mennesker tilgang på mat på Afrikas Horn. Tallet kan i verste fall stige til ti millioner i de kommende månedene.