HELLE C. AARNES

3,3 millioner kenyanere, av dem 1,5 millioner skolebarn, lider av alvorlig matmangel og trenger nødhjelp. President Mbai Kibaki erklærer nå tørken i store deler av Kenya som en nasjonal katastrofe. Sultkatastrofen vil øke ytterligere dersom den korte regntiden svikter i oktober-november, da vil 4,3 millioner mennesker trenge mat. Regjeringen har ingen mulighet til å skaffe nok mat til den sultende befolkningen, regjeringens matreserver vil tømmes i løpet av en måned. Dette kom frem da Kibaki sist uke appellerte til internasjonale donorland om nødhjelp til mer enn ti prosent av befolkningen.

60 prosent avlingssvikt

— Tørken i fem regioner har redusert avlingene med 60 prosent, sa han, og i Turkana, et område som har hatt en rekke store, norske bistandsprosjekter, står halvparten av befolkningen i fare for å sulte. Tidligere i år skal den kenyanske regjeringen ha distribuert matassistanse for 1,5 milliarder shilling, rundt 150 millioner kroner. Ifølge Word Food Programme (WFP) og UNICEF, har kvegprisene sunket drastisk, og ført til at kvegfarmere bryter opp og legger ut på vandring for å finne beitemarker og vann for dyrene. I flere regioner vil det også være problematisk å frakte ut maten, ettersom det ikke finnes kjøretøy.

Regjeringens bønn om hjelp kommer ironisk nok samtidig som de samme donorlandene, blant annet Norge, kritiserer regjeringens innsats mot korrupsjon - eller mangel på sådan. Ifølge Transparency International var det i 2003 bare ti mer korrupte land enn Kenya i verden. Kenya ligger etter land som Uganda, Sudan, Myanmar og Nigeria, til tross for at NARC-regjeringen vant 2002-valget på løfter om innsats mot korrupsjon. Arven etter den gjennomkorrupte diktatoren Daniel Arap Moi er tydeligvis vanskelig å kvitte seg med.

- De spyr på skoene våre

Storbritannias høykommissær i Nairobi, Edward Clay, var uvanlig sylskarp i sin kritikk mot samlingsregjeringen, og beskyldte ministrene for å ha puttet 15 milliarder shilling, 1,5 milliarder norske kroner, i egne lommer.

— Vi inviteres til å kanalisere midler inn i en regjering vi ikke kan stole på, og som ikke bruker penger på en skikkelig måte, eller på grunnlaget den ble valgt. Jeg er skuffet, og rasende på vegne av et land jeg er glad i ... Det er sjokkerende å vite at korrupsjon nå utgjør åtte prosent av Kenyas BNP, dundret Clay, men stoppet ikke der.

— Regjeringen har arrogansen, grådigheten og en desperat følelse av panikk som gjør dem til storetere ... Men de kan ikke forvente at vi ikke reagerer når grådigheten får dem til å spy på skoene våre, sa Clay, i en ikke akkurat erke-diplomatisk formulering.

Norge stiller krav

Norge er blant flere hoveddonorland som nå truer med å stoppe bistandsmidlene dersom regjeringen ikke viser tydeligere tegn på å ta antikorrupsjonsarbeidet alvorlig. Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson møtte utenriksminister Ali Mwakwere i Nairobi sist uke, og støtter den britiske høykommisjonæren.

— Donorene forventer nå rask handling, sa Frafjord Johnson.

— Rom ble ikke bygget på én dag, men det som har skjedd i Kenya de siste månedene, og tilfellene som rapporteres i mediene, gjør oss svært bekymret, sa ministeren, som påpekte at Norges bistand vil være knyttet til innsats mot korrupsjon. Midlene vil hovedsakelig gå til styrings- og antikorrupsjonsarbeid, fordi det er essensielt for Kenyas fremtid.

— Vi forventer full levering fra den kenyanske regjeringen, og jeg tror alle kenyanere forventer det samme. Også den amerikanske ambassadøren, Bellamy, sluttet seg til kritikken.

Regjeringen svarte, ikke uventet, med å avvise beskyldningene, og forlange navn og konkret informasjon.