OLA SÄLL

Lørdag ettermiddag var 2,3 millioner stemmer talt opp. De foreløpige resultatene viser at Mwai Kibaki (71) i opposisjonspartiet Regnbuekoalisjonen (NARC) ledet med 68 prosent, fulgt av Uhuru Kenyatta (42) i regjeringspartiet (KANU) med 27 prosent av stemmene, ifølge den sentrale valgkommisjonen.

Den 24 år lange epoken med Daniel arap Moi er dermed definitivt slutt, det samme er epoken med Kanu — partiet som har regjert siden selvstendigheten i 1963.

Enorme oppgaver

En bilulykke like før valget hadde nær satt en stopper for Kibakis karriere. Under en kort tur til Storbritannia for å få behandling ble han tilstrekkelig restituert til at han kunne avslutte valgkampen. Men en skadet fot tvang ham til å stemme fra bilen, valgurnen måtte bringes ut til ham.

Utfordreren og taperen, den 41 år gamle Uhuru Kenyatta, hadde ikke mye å stille opp med. Resultatene lar vente på seg, men han ser ut til å få omkring en tredjedel av stemmene.

Kenyatta er en politisk novise, og har som største fortrinn at han er sønn av landets første president, Jomo Kenyatta, som døde i 1978. Daniel arap Moi kunne ikke selv stille opp til valg nå, fordi forfatningen ikke tillater en ny periode.

I dag fester Kenya. Mwai Kibaki har ry for å være ærlig og ukorrumpert. Han er løftet frem av kenyanernes enorme forhåpninger til at den nedadgående spiral skal snus. Fattigdommen har vokst kraftig de siste to årtiene. Gjennomsnittsinntekten ligger på 3000 kroner om året, det er det samme tallet som da landet ble selvstendig. Arbeidsledigheten er over 40 prosent.

Kibaki har lovet hundretusenvis av nye jobber, gratis grunnskole og dessuten å utrydde korrupsjonen - en monumental forpliktelse som mange afrikanske politikere før ham også har påtatt seg, men som det ikke hittil har lykkes noen å leve opp til.

Risikofylt jobb

Kibaki utfordret Moi ved valgene i 1992 og 1997 og var tett på å vinne. Opposisjonen fikk flest stemmer, men Moi kunne fortsette fordi opposisjonen ikke kunne enes om en felles kandidat. Denne gangen gikk 13 opposisjonspartier sammen under betegnelsen den Nasjonale Regnbuekoalisjonen, Narc. Kibaki var deres presidentkandidat og Raila Odinga hans annenmann som blir statsminister.

I Kibaki får Kenya igjen en president som er kikuyu, den største og økonomisk viktigste befolkningsgruppen med base i høylandet. Med Odinga, som er luo, ved sin side, skapes en maktbalanse mellom to av de mest innflytelsesrike befolkningsgruppene.

Nå må man så vente og se hvor dypt paret Kibaki-Odinga våger å rense ut i korrupsjons-hengemyren. Det blir en risikofylt oppgave, som utfordrer sterke interesser, ikke bare i det sivile maktapparatet, men også i særdeleshet hos militæret og politi. Det er intet som tyder på at et kupp truer, men den slags kommer ofte uten varsel - som i 1982, da flyoffiserer forsøkte å felle Mois regjering.

En av landets rikeste

Kibaki har en lang livsbane. Han kommer fra en bondefamilie i Aberdarebergen. Den unge Mwai var skolens lys og fortsatte til London School of Economics, der han tok to eksamen i økonomi og statskunnskap. Tilbake i Øst-Afrika ble han lærer på det daværende høyt ansette Makerereuniversitetet i Uganda. Han ble da ansett som en av Øst-Afrikas fremste økonomer. I 1960-årene vendte Kibaki tilbake til Kenya og fikk en rekke politiske oppgaver, før han ble finansminister og siden visepresident under Daniel arap Moi i 1980-årene.

Før det første flerpartivalget i 1992 hoppet han av og dannet sitt eget parti, Demokratisk Parti.

Den kommende presidenten er en av Kenyas rikeste menn med eierinteresser i banker, bedrifter og eiendom.

Det offisielle valgresultatet skal være klart enten søndag eller mandag.