Ifølge kenyansk TV er minst 124 mennesker drept i uroen som har preget landet siden president Mwai Kibaki ble utpekt som valgvinner og tatt i ed søndag. Uroen har spredt seg fra opposisjonens bastioner vest i landet og slumområdene i hovedstaden Nairobi til også å omfattende feriebyen Mombasa ved kysten.

Rasende

Rasende tilhengere av opposisjonen angrep rivaliserende grupperinger og støtte sammen med politiet i slumområdet Kibera i Nairobi mandag morgen. I slumområdet Mathare truer politiet med å skyte folk som befinner seg utendørs, og i den vestlige byen Kisumu er det innført portforbud.

– Vi kommer til å takle dem med hard hånd, sier Michael Baraza, politisjef i Nyanza-provinsen, om folk som ikke overholder portforbudet.

Kenyanske myndigheter har beordret stans i alle direktesendte fjernsyns— og radiosendinger, og president Mwai Kibaki sier han vil skjerpe sikkerhetstiltakene over hele landet for å få bukt med opprøret og uroen som har oppstått etter valget.

Bekymret

Opposisjonen anklager regjeringspartiet for omfattende valgfusk og mener resultatene fra noen av kommunene ikke samsvarer med det som er blitt kunngjort sentralt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret over situasjonen i Kenya og synes det er overraskende og uheldig at det nå reises tvil om valgresultatene.

– Påståtte uregelmessigheter må undersøkes grundig og på en transparent måte, sier utenriksministeren i en pressemelding og maner videre til ro og legger vekt på at vold uansett ikke løser situasjonen.

Alvorlig situasjon

Kirkens Nødhjelp har bevilget 250.000 kroner fra sitt katastrofefond for å gjøre en forsterket innsats i slumområdene rundt Nairobi.

– Den humanitære situasjonen er meget alvorlig, og mange mangler nå mat og husly på grunn av uro og ødeleggelser, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt.

Han sier det er kommet meldinger om store ødeleggelser i forbindelse med opptøyene og at organisasjonen er bekymret over at det skjer drap og plyndring langs etniske skillelinjer.

– Det er i ferd med å oppstå en prekær humanitær situasjon fordi mange ikke tør gå ut for å hente nye forsyninger av mat og andre nødvendige ting, sier leder av Oslo fredssenter og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

Trenger svar

Det er blitt opplyst at Kibaki fikk rundt 4,58 millioner stemmer, mens opposisjonskandidaten Raila Odinga fikk rundt 4,35 millioner, og valget er det jevneste i landets historie.

Mange mener det tok for lang tid før resultatene ble kunngjort fra enkelte kommuner, og at det var påfallende flere stemmer som ble avgitt i presidentvalget enn i valget på nasjonalforsamling.

– Jeg tror det bare er svar på disse spørsmålene som kan roe folk, sier Bondevik, som tidligere i år har møtt ledelsen i regjeringskoalisjonen og opposisjonspartiene i Kenya.

Stenger kontor

Flyktninghjelpen har besluttet å stenge kontorene i Kenya på grunn av urolighetene. Flyktninghjelpen følger situasjonen nøye, men anser nå forholdene som så utrygge at alle organisasjonens kontorer i landet er stengt.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen ved Utenriksdepartementet har norske myndigheter ikke fått noen melding om at noen nordmenn er rammet av volden.

– Ambassaden har sendt ut noen råd til nordmenn i Kenya som har registrert seg ved ambassaden, sier Svenungsen.

Ifølge disse rådene bør nordmenn blant annet unngå politiske møter og demonstrasjoner.

Opposisjonens kandidat Odinga utsatte mandag en varslet demonstrasjon i den kenyanske hovedstaden.– Ambassaden har sendt ut noen råd til nordmenn i Kenya som har registrert seg ved ambassaden, sier Svenungsen.

Ifølge disse rådene bør nordmenn blant annet unngå politiske møter og demonstrasjoner.

Opposisjonens kandidat Odinga utsatte mandag en varslet demonstrasjon i den kenyanske hovedstaden.

STR
STR
RADU SIGHETI