Katten heter Susie og er nesten ett år gammel.

— Det er veldig uvanlig at den er vekke så lenge, forteller Steinar Saltvik som eier katten.

— Den var også veldig sky sist jeg så den, legger han til.

Katteeierne ante ingenting om det heftig debatterte kattekastet og diskusjonen det har utløst da bt.no tok kontakt tidligere i dag.

«Katten er snill og rolig», var første reaksjon fra «matfar» da han fikk gjengitt hendelsen.

Etter å ha tenkt seg om og sett innslaget på bt.no, sier han at katten muligens har vært mer sky de siste dagene.

— Og det kan man godt forstå, etter å ha blitt kastet over rekkverket uten grunn, sier han.

– Jeg er sjokkert. Dette er ikke noen fin måte å behandle et dyr på, og jeg synes ikke det er moro å påføre en katt smerte.

Leserstorm

Bergens Tidendes fjernsynsprogram Triplet var på besøk hjemme hos Kjersti Berge i serien «Kåk» da det famøse kastet skjedde. Programlederen tok opp en katt og kastet den over rekkverket da Berge sa den var naboen sin. Innslaget har utløst et kolossalt engasjement på bt.no sine diskusjonssider.

Flere har reagert sterkt på at programleder Leo Ajkic kastet katten.

Les mer og se videoklippet her.

Programleder Leo Ajkic selv mener kattekastet er ren illusjon.

— En katt tåler mye mer enn det, sier programleder Leo Ajkic, som mener kattekastet er ren illusjon.

- Har hatt katt selv

— Jeg kastet den som en basketball, ikke hardt. Jeg visste hva jeg gjorde. Inntrykket kommer først og fremst fra klippingen, sier han til bt.no.

Han sier at kastet var planlagt, og at det langt fra var så høyt ned som innslaget kan gi inntrykk av.

— Det der var ingenting. Jeg gjør ikke noe mot katter ellers, jeg er ingen dyreplager. Jeg har hatt katt selv, og jeg kastet den også iblant, sier han.

Han mener likevel at foreldre bør passe på om barn ser innslaget på TV.

— En voksen person bør skjønne at det er en illusjon. På den tiden går det skihopp på TV også, og det kan jo være barna forsøker å gå ut og hoppe.

Leo Ajkic mener saken er blåst ut av proporsjon, og at det finnes verre ting å bry seg om i verden.

– Jeg ville gjort det igjen på samme måte, sier han.

Høyden ikke avgjørende

– Om katten blir skadet er helt avhengig av hvordan den lander, og hva den lander på. Det er ikke bare høyden som er avgjørende, sier Jorunn Ytrestøyl, som jobber ved Stend dyreklinikk.

Programskaperne forsvarte kattekastet med at høyden bare var drøyt halvannen meter, og at katten så helt fin ut etterpå. Men Ytrestøyl påpeker at katter kan skade seg selv ved fall fra små høyder, dersom de lander forkjært.

Indre blødninger

– Dersom høyden er for liten, rekker ikke katten snu seg. Vi har for eksempel hatt en katt som falt ned fra en stol og brakk en fot.

Typiske skader ved fall er bruddskader og indre blødninger. Ifølge produsenten filmet kamerateamet katten etterpå for å ha bevis for at den var frisk og fin. Men indre blødninger synes ikke utenfra, påpeker Ytrestøyl.

– Katten kan godt være skadet uten at det synes. Dessuten kan den bli sky, redd og reservert hvis den blir utsatt for en slik opplevelse. På samme måte som hos mennesker vil det være forskjellig fra katt til katt hvordan de takler et traume, både fysisk og mentalt, sier dyrepleieren.

BTs leserombud Terje Angelshaug er overrasket over kattekastet. Les hans kommentar og si din mening her.