Skal du utenlands og ha med deg katt eller hund i sommerferien, er du sent ute. Men du har god tid på deg til å få hund eller katt vaksinert og klargjort for et opphold på et dyrepensjonat.

Lang prosess

— Skal du utenlands med hund eller katt, må du vaksinere mot rabies - det som på folkemunne kalles hundegalskap - og mot leptospirose, sier Veterinær Ulf Erlandsen ved Tertnes Dyreklinikk.

— Ikke alle europeiske land krever begge vaksinene, men vi praktiserer likevel å vaksinere alle katter og hunder mot begge sykdommene hvis de skal utenlands. Etter første gangs vaksinasjon, må man vente i 3-4 uker før andre vaksinasjon. Deretter må man vente i 120 dager før det tas blodprøve av hunden eller katten. Prøven sendes til et godkjent laboratorium i utlandet for å kontrollere at det er dannet nok antistoffer i hunden eller kattens kropp. Det går gjerne en uke eller to før laboratoriet sender resultatet, sier Erlandsen.

Revaksineres etter ett år

Som man forstår, vil det gå nærmere et halvt år fra man begynner vaksinasjonsprogrammet, til man har fått papirer på at hunden eller katten tilfredsstiller kravene til å ta den med rundt i Europa.

Hvis hunden eller katten er tilfredsstillende vaksinert allerede, er det viktig å notere seg at attesten ikke må være eldre enn 365 dager. Etter ett år må nemlig dyrene revaksineres. Hvis det har gått mer enn ett år, må dyret begynne vaksinasjonsprogrammet helt på nytt. Dermed går det også i sånne tilfeller nesten et halvt år før man har godkjent vaksinasjonsopplegg i hånden.

Lettere på pensjonat

Litt enklere er det hvis man skal ha hunden eller katten plassert i dyrepensjonat i ferien. Før pensjonatet vil ta imot kjæledyret, må det være fullvaksinert. Det skjer ved at hunden får en fellesvaksine - mot valpesyke, leverbetennelse, parvovirus-infeksjon og parainfluensa. Katten vaksineres mot katteinfluensa og kattepest. Med andre ord rekker du å gi dyret denne vaksinen før ferien hvis du ikke drøyer for lenge med å oppsøke veterinæren.