— Det er noe merkelig som foregår der ute, tror vi. Det er i hvert fall en eller annen som ikke liker katter i nordre bydel, sier veterinær Lisbet Holtet.

I løpet av august måned har Bergen Smådyrklinikk fått inn tre katter fra samme område som trolig er blitt mishandlet.

— En katt som kom hit for noen måneder siden, hadde fått noe stukket opp i endetarmen. Det er ikke en skade vi ser ved slåsskamp med andre katter - som ofte er mest nærliggende å tenke på. Vi fikk mistanke om at skaden kunne være påført av mennesker, sier veterinær Synnøve Sanden.

- Redselsfullt

I forrige uke kom katten tilbake igjen. Denne gangen var haleleddet rykket av resten av kroppen.

— Denne gangen er vi 99,9 prosent sikre på at det er et menneske som har gjort det, sier Sanden. Og denne gangen var skadene så alvorlige at katten måtte avlives.

— En annen katt vi behandlet, var blitt sparket og hadde enorme indre skader, men den overlevde, sier Holtet.

Den siste katten som sannsynligvis er blitt slengt etter halen, fikk lammelser fordi nerver var blitt revet av. Denne katten måtte amputere halen.

— Det er redselsfullt når noe slikt skjer. Vanligvis er det de snille kattene det går ut over, hadde de prøvd seg på en rasende katt hadde de ikke fått dette til, sier veterinæren.

Det er ikke ofte smådyrklinikken får inn katter som er blitt mishandlet, men i år har det ifølge Holtet vært påfallende mange.

— Alarmen gikk da vi fikk inn flere i rask rekkefølge. Vi begynte å undersøke hvilke områder kattene kom fra, sier Holtet.

Politianmeldt

Hun vil nå undersøke hvorvidt det er flere tilfeller fra Sandviken-området.

Eierne av kattene har anmeldt mishandlingen til politiet og dyrevernet.

Vakthavende hos dyrevernnemnden i Bergen var ikke kjent med saken lørdag.

— Det er nok noen andre hos oss som har fått melding om denne saken, sier Terje Lønøy.

Når dyrevernnemnden får melding om slike saker, samarbeider de med politiet og dyreeierne for å finne ut hva som har skjedd, og hvem som står bak. Maksimumsstraffen for dyremishandling er tre års fengsel. Vanligvis er straffen en bot på 1000-5000 kroner.

— Det hender at vi får slike saker, men det er heldigvis ikke så ofte. Den eller de som har gjort dette, bør virkelig tenke over hva de driver med, sier Lønøy.

Meld fra!

— Dette er skader som er svært smertefulle for kattene, og det er veldig fortvilende for eierne som er veldig glade i dem, sier Sanden.

Hun oppfordrer katteeiere til å melde fra om de mistenker at noen har gjort noe med kattene deres, men synes det er vanskelig å be katteeiere være ekstra på vakt.

— Det er vanskelig å passe på kattene om de går ute, og mange katter vil mistrives om de må holdes inne. Jeg kan bare oppfordre alle om å melde fra om de mistenker noe, sier Sanden.