Ragnhild Hov

Jon Tufto

Pål Andreas Mæland

NTB

  • Er du i katastrofeområdet, eller kjenner du noen som er det? Hvordan opplever du orkanen? Ta kontakt med bt.no!

Mandag ettermiddag var allerede tre liv gått tapt.

Den kraftige vinden sendte gjenstander flygende gjennom gatene, knuste vinduer i høyhus og begynte å flerre opp taket på sportsarenaen Superdome, hvor 26.000 mennesker hadde søkt tilflukt fra uværet.

Orkanen ble regnet som så ødeleggende at myndighetene beordret en storstilt evakuering av området, og hundretusener av mennesker hadde flyktet da orkanen raste innover landområdene mandag.

Tap av menneskeliv ble likevel sett på som uunngåelig, og allerede mandag ettermiddag mistet tre eldre personer livet som følge av dehydrering da de ble evakuert fra et pleiehjem.

Orkanen traff kyststripen mellom øya Grand Isle og Mississippis munning, vel 100 kilometer sør for New Orleans, og om lag 150 kilometer sørvest for byen Biloxi i delstaten Mississippi.

Etter at evakueringsordren ble sendt ut, var det en jevn strøm av biler på vei ut av New Orleans på motorveiene nordover og i vestlig retning. Utover ettermiddagen søndag forlot gjennomsnittlig 15.000 biler New Orleans hver time. CNNs reporter i New Orleans sentrum rapporterer om at flere mindre bygninger har kollapset, og at de sentrale gatene er er oversvømt av to fot vann.

Flyktet fra byen

Eksilbergenser Andre Knudsen hadde flyktet fra storbyen New Orleans og nådd frem til grensen mellom Louisiana og Texas da bt.no snakket med ham i dag.

— Akkurat nå er det litt uvirkelig dommedagsstemning her, sier han.

Stille før stormen

Andre Knudsen forteller at da han kjørte fra hjemmet sitt utenfor New Orleans søndag kveld, var det en nydelig stjerneklar kveld. Det var 35 grader og helt stille.

— Det er umulig å forestille seg at været i løpet av få timer kommer til å forandre seg til et forrykende inferno, sier han.

Alle han kjenner har reist fra byen.

— De som har familier og venner lenger vest, reiser til dem. Vi andre kjører rundt på måfå, sier han.

Knudsen er ansatt i IT-bransjen og har jobbet i sørstatene det siste året. Selv bor han alene i New Orleans. Konen bor i New York.

— Blir det umulig å reise tilbake, kjører jeg direkte dit. Det er ca. et døgns kjøring.

— Jeg kjører nå langs motorveien (Interstate 1) Her er stor trafikk, men ingen direkte køer. Trafikken var tettere for noen timer siden.

Ingen frykt

— Hvordan reagerer folk på orkanen som er på vei?

— Folk er ikke redde, men frustrert over å måtte evakuere hjemmene sine. De frykter nok regnet mer enn vinden. Store deler av byen ligger under havflaten. Det er meldt om flom med vannstand fire til fem meter over normal høyde. Selv bor jeg i tredje etasje i en boligblokk. Jeg er redd vinden skal flerre med seg huset.

Mange hjelpemannskaper er utkalt. Da bt.no intervjuer Knudsen, ser han flere store Røde Kors-biler på vei østover.

Kommer seg ikke bort

— Situasjonen er verst for de ca. 170 000 i New Orleans som ikke har bil, forteller han.

— Store deler av bykjernen er så kompakt og lett tilgjengelig til fots at mange har valgt å være uten bil. Disse har få muligheter til å komme seg vekk nå i et land hvor man så til de grader er avhengig av privatbil, sier han.

<b>KNUST:</b> Beboere i New Orleans betrakter en bil som er ødelagt av orkanen. FOTO: REUTERS
DRAMA: John og Kathy Volkmann løper i dekning i byen Pass Christian i Mississippi.
REUTERS
HOLD PÅ SHORTSEN: En innbygger i Biloxi, Mississippi, har våget seg ut.
REUTERS
FLOM: Hovedgaten Canal Street i New Orleans er oversvømt av de store vannmengdene. En politibil er forlatt midt i gaten.
REUTERS
<b>PÅ FLUKT:</b> Andre Knudsen måtte forlate New Orleans i hui og hast.
Privat