Tirsdag meldte statlige medier at tallet på omkomne var steget til 22.464, og at ytterligere 41.000 er savnet.

Nesten alle de savnede er fra Irrawaddy-deltaet, som ble herjet av stormen. Rundt 24 millioner bor i de berørte områdene, nesten halvparten av Burmas befolkning.

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) kritiserer militærjuntaen i landet for å være mer opptatt av å holde kontroll enn å hjelpe. Han mener myndighetene må besinne seg og slippe hjelpearbeidere inn i landet.

– Myndighetene i Burma er mer opptatt av å kontrollere enn å slippe til hjelp, sier Solheim til NTB.

Flodbølge

En flodbølge tok flere liv enn selve stormen, opplyste nødhjelpsminister Maung Maung Swe ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Bølgen var opptil 3,5 meter høy og feide over den ende halvparten av husene i lavtliggende landsbyer, sa han.

Bare 671 av de døde er registrert i den største byen Rangoon.

10.000 mennesker er omkommet bare i byen Bogalay, som ligger 90 kilometer sørvest for Rangoon, sa utenriksminister Nyan Win på en pressekonferanse.

Desperasjon

Den kristne hjelpeorganisasjonen World Vision opplyser at noen av dens grupper har fløyet over de verst rammede områdene i Irrawaddy-deltaet og sett de mest grufulle scener.

Hovedinntrykket er rismarker med store antall døde mennesker og desperate overlevende uten mat, vann eller tak over hodet.

– De så de omkomne fra helikoptrene, og det er ganske overveldende fra den høyden, sier Kyi Minh ved World Visions kontor i Rangoon.

Han appellerer til verden om å hjelpe med en gang.

– Vi trenger hjelp utenfra nå. Uten rent vann kan smittsomme sykdommer bryte ut.

President George W. Bush ber juntaen i Burma la USA få hjelpe landet og tilbyr seg å sette inn den amerikanske marinen i hjelpearbeidet.

– Verre enn tsunamien

– Folk sier at dette er verre enn tsunamien. Det er som å være i en krigssone, sier James East i World Vision til nyhetsbyrået DPA.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner antar at over én million mennesker er uten vann og har mistet sine hjem.

– Vi står overfor en svært alvorlig katastrofe, sier Terje Skavdal til NTB. Han har base i Thailand og er regional leder av FNs OCHA-kontor for Asia og Stillehavet.

Militærjuntaen har ikke gitt fri adgang til landet, og organisasjoner som vil delta i hjelpearbeidet, må først forhandle med regimet om innreisetillatelse.

– Til tross for at myndighetene i Burma har sagt at de ønsker organisasjonene velkommen, er det fortsatt problematisk å komme inn i landet. Det er også vanskelig rent fysisk, sier Skavdal.

Jobber på spreng

Hjelpemannskaper er i ferd med å flytte seg ut til landsbyene der nøden er størst. Internettforbindelsen i Rangoon i ferd med å komme opp igjen, mens telefonnettet og veinettet over store deler av landet er ute av drift eller har store skader.

Internasjonale organisasjoner arbeider på spreng for å komme inn med bistand. Det internasjonale Røde Kors jobber for å få klart et første fly med nødhjelp, ifølge beredskapssjef Arnulv Torbjørnsen i Norges Røde Kors.

Av andre organisasjoner er også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Norsk Folkehjelp og Care i virksomhet.

KATASTROFEN VOKSER: Behovet for nødhjelp er stort for flere hundre tusen mennesker som er uten husly og rent drikkevann.
HO