Kullgruvene i Queensland forsyner Asia største stålverk med brensel og de internasjonale konsekvensene blir derfor store, advarer Queenslands statsminister Anna Bligh.

— 75 prosent av gruvene våre opererer ikke lenger som følge av flommen, så følgene er massive for internasjonale markeder og stålproduksjon, sier Bligh.

Stengte veier Flommen i Australia har rammet et område på størrelse med Tyskland og Frankrike. Landsbyer ligger som isolerte øyer i et hav av vann og gjørme, og jernbanelinjene og veiene som knytter kullgruvene til havneanlegg er stengt.

Australias kulleksport er hardt rammet og kullprisene på verdensmarkedet har skutt i været.

Delstaten Queensland er verdens største eksportør av kull til stålindustrien og skadene på infrastrukturen som bringer kullet kommer fram til mottaker er katastrofale, sier Bligh.

Uten sidestykke - Denne katastrofen er uten sidestykke her i Queensland, både når det gjelder størrelse og omfang. Det jeg har sett i områdene jeg har besøkt, er hjerteskjærende ødeleggelser, sier Bligh.

Innbyggerne i de flomrammede områdene kjempet onsdag en desperat kamp mot vannmassene ved å bygge elveforbygninger.

Stiger

— Vannet stiger sakte, men sikkert. Vi håper at det ikke skal nå 9,4 meters merket. La oss håpe at vi kan unngå dette, hver eneste centimeter teller, sier Ian Stewart som leder myndighetenes kamp mot vannmassene i Queensland.

Selv om vannet noen steder er i ferd med å trekke seg tilbake, regner myndighetene med at de fleste av kullgruvene først vil kunne gjenåpnes i februar.

200.000 mennesker er evakuert fra sine hjem og myndighetene anslår de økonomiske tapene så langt til å være på minst 6 milliarder kroner.