• Verden må få vite hvordan marokkanske myndigheter holder saharawi-folket i Vest-Sahara i et jerngrep, hvordan sikkerhetspolitiet slår hardt ned alle forsøk på å kreve selvbestemmelse.

Vel hjemme i Bergen etter et skrekkdøgn i Vest-Saharas hovedstad El Ayun er lederen av Raftostiftelsen, Arne Lynngård (bildet), mer opptatt av å fortelle om forholdene for saharawiene enn å berette historien om da han med brutal makt med utvist fra landet.

Store politistyrker ble satt inn da lederen av Raftostiftelsen i Bergen og fire andre nordmenn ble kastet ut av hotellet i El Ayun, plassert i taxier og kjørt gjennom Sahara om natten av dødstrøtte sjåfører.

Lynngård og de fire andre var i det afrikanske landet for å overvære rettssaken mot 16 ungdommer. Rettssaken ble imidlertid utsatt fordi ti forsvarsadvokater trakk seg da de ikke fikk føre et reelt forsvar for de tiltalte. I stedet for å overvære en rettssak endte dermed nordmennene selv i knallharde politiforhør i nesten fire timer før de brutalt ble utvist. Med fysisk makt ble kastet ut av landet og kjørt til Agadir i Marokko.

Befolkningen — saharawiene - i det okkuperte landet lever under et enormt press, der alle som står opp og krever selvstyre, risikerer å bli arrestert, fengslet, torturert og lemlestet for livet, forteller Lynngård.

Knallhardt grep

— Det er helt avgjørende å øke det politiske presset og protestere mot marokkanske myndigheter som holder et knallhardt grep om Vest-Sahara. Sikkerhetspolitiet slår hardt ned på alle forsøk på kreve selvbestemmelse fra saharawiene. Det er viktig å fortelle verden hva lokale menneskerettsaktivister, som står frem og ber om at FN-vedtak om å holde folkeavstemning, slik at befolkningen selv kan få avgjøre landets videre skjebne, blir utsatt for. Nylig ble tre aktivister dømt - to til 15 års fengsel og en til 20 år. Vi frykter at de 16, som nå er tiltalt, også får lange fengselsstraffer for å ha krevd selvstyre.

Den norske delegasjonen ankom El Ayun mandag 3. juli etter direkte oppfordring fra Raftopris-vinneren fra 2002, Sidi Mohammed Daddash, som selv er menneskerettsaktivist i Vest-Sahara. Under reisen møtte de også flere torturofre.

Kastet ut fra 5. etasje

20 år gamle Sidi Elfakraoui ble kastet ut gjennom et vindu fra 5. etasje av sikkerhetspolitiet etter at han hadde deltatt i en demonstrasjon. Nå ligger han på sykehus med brukket rygg, brukket arm og to brukne bein. Han er operert, men får ikke behandling fordi myndighetene har nektet å gi demonstranter og menneskerettsaktivister medisinsk hjelp.

Den 40 år gamle trebarnsmoren Fatma Ayach nektes også å bli behandlet etter å ha blitt slått av politiet og påført en alvorlig hodeskade med et stort åpent sår, som ikke vil gro.

— Det var sterkt å møte enkeltmennesker som utsettes for slikt fordi de krever sin rett. Nå vil jeg forsøke å samle inn 20.000 kroner, som vi kan gi til familien til Sidi for at han skal bli utredet av en utenlandsk lege i Rabat i Marokko. De som vil delta, kan sende bidrag til Raftostiftelsens konto 3624.60.06878. Familien frykter at han aldri kan stå på beina igjen, sier Lynngård, som også forteller at Raftoprisen var godt kjent i landet.

— Da fortalte helt vanlige mennesker i El Ayun at jeg kom fra Raftostiftelsen, viste de V-tegn og omfavnet meg. Det er tydelig at prisen er velkjent og at den har vært til stor oppmuntring, legger han til.

Tre timers politiavhør

De fem nordmennene rakk aldri å møte Raftopris-vinneren Sidi Mohammed Daddash før problemene startet. Deres egen dramatiske opplevelse begynte med at en annen menneskerettsaktivister som de var sammen med, Letif Allel, plutselig ble arrestert.

— Vi fikk tips om at vi burde oppsøke politistasjonen for å sjekke hvordan det gikk med ham. Men der ble vi bryskt avvist med at vi ikke hadde rett til å spørre etter ham. I stedet ble vi tatt inn til et tre timer langt forhør hos sikkerhetspolitiet. Der og da ble det besluttet at vi skulle ut av landet umiddelbart. Vi ble kjørt til hotellet, bedt om å pakke for å bli fraktet ut. Det viste seg at politiet hadde fått informasjon om hvem vi var og hva vi representerte, forteller han.

Nordmennene krevde en begrunnelse for vedtaket og nektet å forlate hotellet. Da ble hotellet ifølge vitner omringet av 15 politipatruljer med 10-15 politifolk i hver bil. Store styrker brøt seg regelrett inn på hotellrommene, og dro dem med seg med makt like før midnatt samme dag de ankom byen.

Fryktet ikke for livet

Lynngård forteller at de ikke ble utsatt for direkte trusler. Han fryktet heller aldri for livet under møtet med sikkerhetspolitiet.

— Men vi oppfatter det som indirekte trusler at politiet argumenterte med at vi måtte ut av landet fordi vi selv kunne bli utsatt for fysiske angrep fra befolkningen. Derimot var nok selve transporten ut av landet i seg selv en alvorlig trussel. Vi ble plassert i to taxier med politieskorte. Begge sjåførene hadde tydeligvis kjørt hele dagen, og var så trøtte da de kjørte oss gjennom Sahara om natten at de holdt på å sovne en rekke ganger. Politiet nektet oss å stoppe, slik at sjåførene kunne få frisk luft og litt hvile. Med mye motgående tunge kjøretøyer var denne transporten en alvorlig sikkerhetstrussel, sier Lynngård.

<b>KASTET FRA 5. ETASJE:</b> 20 år gamle Sidi Elfakraoui går en uviss skjebne i møte etter å ha blitt kastet ut fra 5. etasje av sikkerhetspolitiet, som innhentet ham etter en demonstrasjon for selvstyre. Her har han familien rundt seg. FOTO: ARNE LYNNGÅRD