Etiopiske myndigheter har bedt Norge om å trekke diplomatene ut innen midten av september på grunn av misnøye med Norges opptreden i forhold til etiopiske interesser på Afrikas Horn.

– Etiopia hevder at Norges freds— og forsoningsarbeid på Afrikas Horn undergraver deres sikkerhetsinteresser, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vårt arbeid skjer i nøye kontakt med partene. Vi er veldig forbauset, for ikke å si sjokkert, legger han til.

Etiopia-eksperten Kjetil Tronvoll ved Universitetet i Oslo tror lengre tids oppdemmet misnøye med Norges rolle i konflikten mellom Etiopia og Eritrea ligger bak utkastingen av de norske diplomatene.

Norges Etiopia-ambassadør Jens-Petter Kjemprud ville mandag kveld ikke kommentere saken overfor NTB.

Grensekommisjon

Raymond Johansen sier at han ikke kan forstå at Norge har tråkket Etiopia på tærne, men opplyser at den konkret utløsende episoden er et forsøk på å arrangere et møte i den etiopisk-eritreiske grensekommisjonen i september.

– Dette reagerte Etiopia voldsomt på, sier Johansen.

Han understreker ellers at de norske diplomatene ikke er utvist. Norge fikk en henvendelse der Etiopia ba Norge redusere sitt diplomatiske personell til «én pluss to», i praksis ambassadør og to andre.

Det er overlatt til Norge å avgjøre hvilke seks diplomater som må reise. De var ikke navngitt fra etiopisk side.

Beklager beslutning

Norge er engasjert som tilrettelegger for fred i Somalia, og Norge har også vært sentral som tilrettelegger for en løsning av grensekonflikten mellom Etiopia og Eritrea. Raymond Johansen har ledet mye av dette arbeidet og er personlig bekjent av Eritreas president Issaias Afeworki fra sistnevntes eksiltilværelse i Norge for mange år tilbake.

Den norske ambassaden i Addis Abeba fikk Etiopias synspunkter 15. august og har siden da jobbet med å få landet til å revurdere saken, men uten å lykkes.

– Vi er overrasket og beklager denne ensidige beslutningen fra etiopiske myndigheters side, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

– Vil ramme partnere

Støre sier at Norge nå må ta konsekvensen av beslutningen og forbereder derfor tilbaketrekking av seks diplomater fra ambassaden i Addis Abeba.

– Som en følge av sterkt redusert bemanning må vi også være forberedt på at vi ikke kan opprettholde vårt utviklingssamarbeid med Etiopia på samme nivå som i dag. Vi kan bare beklage at dette nå vil ramme våre partnere, sier utenriksminister Støre.

Han understreker at dette ikke innebærer et brudd på de diplomatiske forbindelsene med Etiopia.

Dobbel kontakt

Førsteamanuensis Kjetil Tronvoll ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo påpeker at «Norge lenge har hatt en rolle som tilrettelegger og dermed hatt tillit på begge sider» i konflikten mellom Etiopia og Eritrea.

– Veldig få land har kunnet spille den rollen, særlig fordi man på eritreisk side har vært svært restriktive, sier han til NTB.

Tronvoll viser til at Norges forhold til Eritrea etter frigjøringen har bygd mye på personlige kontakter og bistand. Den norske ambassaden i Asmara ble opprettet nettopp for å følge opp utviklingshjelpen.

– Begge parter har sett verdien i at Norge hadde slik dobbel kontakt, og derfor er det vanskelig å forklare hva det er som har provosert fram den etiopiske reaksjonen, sier Tronvoll og legger til:

– Men Norge har i flere år vært en konsekvent kritiker av menneskerettighetsforholdene i Etiopia, særlig etter valget i 2005. Den gang ga også Norge hjelp til etiopiske opposisjonspolitikere. Kanskje skyldes hjemsendelsen en oppmagasinert misnøye med Norge, en slags slitasje over tid.

SJOKKERT: - Vi er veldig forbauset, for ikke å si sjokkert, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i UD.
Erichsen, Jarl Fr.