Bergens Tidendes medarbeider er i Rangoon, og har vært ute i byen i flere timer i dag.

Han forteller at demonstrasjonene er betydelig mindre enn de har vært tidligere i uken. 300 til 400 studenter som var samlet er den største demonstrasjonen han har sett i Rangoon i dag.

Demonstrantene ble drevet tilbake av soldater og sikkerhetsstyrker.

Nervøs stemning

Situasjonen er meget spent, og det er en tydelig nervøs stemning i byen.

— Folk rykker til og søker dekning så snart de hører skudd blir avfyrt, forteller vår medarbeider.

Han kjenner ikke til om skuddene han har hørt har vært avfyrt som varselskudd eller om det er skutt mot folk. Rapporter fra øyenvitner tidligere i dag går imidlertid ut på at soldater også i dag har skutt inn i folkemengdene i Rangoon.

Les også: Soldater nekter å skyte | Støttemarkering i Bergen lørdag | T-skjorteaksjon i dag | Juntaleder kan ha gått av | - 100 kan være drept

Kaster stein

Ifølge BTs utsendte har demonstranter begynt å kaste stein mot sikkerhetsstyrkene, som er i et betydelig overtall i forhold til demonstrantene.

Vår medarbeider har ikke sett munker delta i dagens demonstrasjoner. Ifølge radiostasjonen Democratic Voice of Burma (DVB) stormet opprørspoliti og soldater flere klostre i nærheten av Rangoon natt til fredag. Det er ikke kjent hvor mange munker som er pågrepet, men en skole i nærheten av det beryktede Insein-fengselet er gjort om til en midlertidig fangeleir der minst 300 munker er plassert.

Som flere andre kilder har rapportert, har også vår medarbeider fått merke at regimet forsøker å hindre informasjon i å komme ut av landet. Internettilgang og mobiltelefonnett er stengt.

Av hensyn til vår medarbeiders sikkerhet bruker vi ikke hans navn i denne artikkelen.

Det er ikke foreløpig ikke meldt om skadde eller drepte etter dagens demonstrasjoner.

Usikre dødstall

Det offisielle tallet på drepte er ti, men ifølge kilder i Burma skal tallet være langt høyere. Enkelte meldinger går ut på at dette tallet skal dreie seg om drepte bare i bydelene i nærheten av Rangoon sentrum. Ifølge øyenvitner skal soldater ha fjernet mange drepte fra gatene.

Democratic Voice of Burma meldte i går at så mange som 100 personer kan være drept. I tillegg skal flere hundre være arrestert, mange av dem buddhistiske munker.

Også Australias ambassadør i Burma, Bob Davis, mener dødstallene er langt høyere enn det som er rapportert offisielt.

FLYKTER: Demonstranter rømmer fra soldatene torsdag. Til høyre i bildet ligger den japanske fotografen Kenji Nagai skadet. Han døde senere av skadene.
STR
BLODIG: Slik så det ut i Ngwe Kyar Yan-klosteret i Rangoon etter at det ble stormet.
STR