President Hamid Karzai gråt og kysset brorens ansikt i begravelsen og ledet selv begravelsesfølget fra sentrum av Kandahar by til landsbyen der presidentens yngre halvbror og en av landets mektigste menn ble begravet.

Flere tusen sørgende deltok i begravelsesfølget.

Ahmed Wali Karzai ble tirsdag drept av sin egen sikkerhetsvakt i familiens hjem i Kandahar.

Veibombe

Flere bomber gikk av i provinsen i forbindelse med begravelsen. Guvernøren i Kandahars naboprovins Helmand var på vei til presidentbrorens begravelse da kolonnen hans ble rammet av en veibombe.

Verken guvernør Gulab Mangal eller provinsens etterretningssjef, som også kjørte i kolonnen, ble såret i angrepet og deltok derfor i begravelsen som planlagt.

Bomben ble detonert ved hjelp av en fjernkontroll i Maiwand-distriktet, og to afghanske soldater ble såret i angrepet, ifølge guvernørens medarbeidere.

Øyenvitner skal også ha hørt to eksplosjoner i Kandahar kort tid etter at Karzai ble gravlagt.

Maktvakuum

Den yngre Karzai var en mektig mann, og afghanere i sør frykter hva som kommer til å skje med maktvakuumet som har oppstått etter drapet. Også analytikere advarer om at situasjonen i det sørlige Afghanistan kan bli enda mer voldelig når NATO-soldater i tillegg starter sin tilbaketrekning.

— Jeg kom hit for å sørge over Ahmad Wali Karzais død. Han var vårt eneste håp for alt i Kandahar, fortalte en av deltakerne i begravelsen, Khan Agha, gråtende.

Angrepshelikoptre sirklet over begravelsesfølget, og sikkerheten ble styrket under morgenbønnen. Soldater og politi var også å se i gatene rundt i byen, og hovedgatene var stengt for trafikk og for det meste tømt for fotgjengere.

Opiumsanklager

Ahmad Wali Karzai har i flere år vært anklaget for korrupsjon og for bånd til landets lukrative opiumshandel. Han skal også ha vært på den amerikanske etterretningstjenesten CIAs lønningsliste, ifølge nyhetsbyrået AFP. Selv benektet han alle anklager

Taliban har påtatt seg ansvaret på drapet, men politiet sier at Karzai ble skutt av sin egen livvakt. Den erfarne livvakten Sardar Mohammad inngikk i Karzai-familiens sikkerhetsteam i Kandahar og hadde kjent offeret i minst ti år.