Kabul: — Jeg kan bekrefte at delegasjonen fra Hezb-i-Islami er i Kabul og har møtt presidenten, sier Karzais talsmann Waheed Omer.

Han forteller at møtet fant sted for noen dager siden.

— De hadde med seg et utkast til en fredsavtale. Presidenten skal gå gjennom den, sier Omer.

Hezb-i-Islami regnes som en av de sterkeste opprørsgruppene bortsett fra Taliban. Gruppen kjempet mot sovjetiske styrker på 1980-tallet, men forholdt seg passiv under Talibans styre mellom 1996 og 2001.

- Har stor innflytelse

Hezb-i-Islami har tidligere sagt at alle utenlandske soldater må forlate afghansk jord før fredsforhandlinger kan bli aktuelt. Gruppens leder, krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, blir av USA regnet som en terrorist og skal være ansvarlig for krigsforbrytelser.

— Hezb-i-Islami er en mektig og innflytelsesrik opposisjonsgruppe i Afghanistan. Om de er klare til å ta del i fredssamtaler, så vil det definitivt bety noe, sier professor Mohammad Qasim ved Universitetet i Kabul.

I kamp mot Taliban

Hezb-i-Islamis talsmann Haroon Zarghoun sier at delegasjonen besto av eldre medlemmer. De overleverte et dokument med 15 punkter som de håper kan danne grunnlag for fredsforhandlinger.

— Et av punktene er en klar tidsplan for tilbaketrekningen av utenlandske styrker. Et annet punkt er opprettelsen av en midlertidig administrasjon, sier Zarghoun.

Ifølge Zarghoun er det første gang medlemmer av Hezb-i-Islami er i Kabul for å snakke med Karzai.

Gruppen deler noen av de samme målene som Taliban, men har kjempet selvstendig mot de utenlandske styrkene. Samtidig har Hezb-i-Islami og Taliban kjempet innbyrdes, og for to uker siden ble flere titalls medlemmer fra begge leirer drept i harde kamper.

FORHANDLET: President Hamid Karzai.
AHMAD MASOOD