Kabul: Afghanistans president Hamid Karzai innviet torsdag det øverste fredsrådet, som skal forsøke å forhandle frem en fredsavtale med Taliban og andre opprørere.

Fredsrådet består av 69 tidligere krigsherrer, politikere, religiøse ledere og klanledere. Syv av dem er kvinner.

Torsdagens innvielse fant sted på niårsdagen for startskuddet på den USA-ledede invasjonen av Afghanistan, som resulterte i at Taliban ble styrtet og den såkalte Nordalliansen av krigsherrer kom til makten i Kabul.

Inviterer Taliban

— Hver provins, hvert distrikt og hver landsby venter nå på Det øverste fredsrådet og håper at dere skal lykkes med å bringe fred til dette landet, sa Hamid Karzai i sin innvielsestale.

Den afghanske presidenten gjentok deretter sin invitasjon til Taliban og understreket at de var velkomne ved forhandlingsbordet.

— Vi oppfordrer opposisjonen, det være seg Taliban eller andre som ønsker å tjene sitt land, til å gripe anledningen og komme oss i møte for å bringe fred til dette landet, sa Karzai.

Artikkelen fortsetter under bildet

AHMAD MASOOD

ØNSKER FRED: President Hamid Karzai har opprettet et råd i håp om å skape fred i Afghanistan.

Forhandlinger

Washington Post meldte tidligere i uken at Karzai-regjeringen alt har innledet hemmelige samtaler med høytstående Taliban-ledere.

Også tidligere har det vært samtaler, men ifølge avisen skal Taliban-representantene nå ha fått et helt annet forhandlingsmandat fra toppledelsen.

Også regjeringen i Washington skal ha blitt mer positivt innstilt til fredssamtalene, som de tidligere er anklaget for å ha sabotert.

— Det det hele koker ned til, er at amerikanerne både støtter og kanskje til og med deltar i samtalene med fienden i noen tilfeller, sier en europeisk tjenestemann til Washington Post.

Også den engelske avisen The Guardian skriver at det pågår forhandlinger mellom president Karzai og den fryktede opprørsgruppen til Haqqani-nettverket.

Eide tviler

FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, tar meldingene med en klype salt.

— Slike meldinger kommer ofte. Kontakter finner sted regelmessig, men spørsmålet er hvor seriøse de er, sier han til NTB.

At USA har fått et nytt syn på forhandlingene med Taliban, stiller han seg tvilende til.

— Jeg er sterkt i tvil om de har endret kurs, men det må til for at forhandlinger skal få en effekt og for å gi Karzai ryggdekning overfor andre grupper, sier Eide.