Han understreket at afghanerne er takknemlige for at verdenssamfunnet har sendt både soldater og humanitær hjelp til det krigsherjede landet. Men denne hjelpen kan ikke unnskylde brudd på all menneskelig anstendighet, framholdt den afghanske statssjefen.

– Disse gjerningene er i strid med vår religion og våre tradisjoner, og derfor er vi svært ulykkelige over denne likbrenningen. Vi fordømmer skjendingen av de to Taliban-folkenes levninger, sa Karzai til pressefolk ved hans sterkt befestede hovedkvarter i Kabul.

Anstendighet

– Uansett hva terroristene gjør i Afghanistan, må vi heve oss over hevnaksjoner av samme slag. Vi må oppføre oss anstendig, selv om de dreper våre skriftlærde, dreper våre politikere eller ødelegger moskeene våre, fortsatte den afghanske presidenten.

Amerikanske talsmenn har forklart at levningene etter de to medlemmene av Taliban-militsen ble brent av hygieniske årsaker. Likene hadde ligget utendørs i mer av ett døgn og utgjorde derfor en helsefare, meldte den australske kringkastingsstasjonen SBS sist onsdag.

Men amerikanerne skal ifølge SBS-meldingen også ha benyttet anledningen til å sende provoserende meldinger til Taliban:

– Hør etter, Taliban, dere er alle feige hunder. Dere lot kameratene deres ligge igjen etter dere. Dere var for redde til å hente likene. Dette viser at dere er de jenteguttene vi alltid har tatt dere for, het det i ett av disse budskapene.

«Skjending»

Torsdag kveld la den amerikanske obersten Jim Yonts an en helt annen tone. – USAs militære ledelse i Afghanistan går ikke inn for skjending av menneskelige levninger, og vil heller ikke tolerere at noe slikt skjer. Å kringkaste kommentarer om slike episoder er ikke i samsvar med ledelsens verdier eller overbevisning, framholdt Yonts.

Han lovet at så vel retningslinjene for som den praktiske utøvelsen av USAs militære virksomhet i Afghanistan skal bli tatt opp til ny vurdering. To amerikanske soldater ble tidligere i år dømt til tre måneders fengsel for mishandling av afghanske fanger. Minst åtte afghanere er siden 2001 døde i amerikansk fangenskap.

I mai i år meldte det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek at en amerikansk vokter hadde kastet et eksemplar av Koranen i do ved fangeleiren i Guantanamo Bay på Cuba. Denne episoden vakte sterk harme blant mange av verdens muslimer.