KLAUS JUSTSEN

Washington

Den amerikanske presidenten snakket om samarbeid og konsultasjon, men han understreket samtidig at styrkene i det fattige landet kun vil ta imot ordrer fra deres egne offiserer.

Få måneder etter å ha erobret 55 prosent av stemmene ved de første frie valgene i Afghanistan, kom president Karzai til Det hvite hus med en lengre liste som hadde både ønsker og krav.

Takket for hjelpen

Ved siden av mer kontroll med de allierte styrkene, sto overdragelse av de afghanerne som USA holder bl.a. på Cuba, og mer økonomisk bistand bl.a. til bekjempelse av den raskt voksende opiumhandelen, på dagsordenen.

De to presidentene understreket begge at det er snakk om samarbeid mellom partene, og at det ikke er noen marionett-regjering som er innsatt i Kabul.

Samtidig roste president Karzai det amerikanske folket og Bush for deres hjelp til å skape et demokrati. President Bush kvitterte ved å rose Karzai for hans modige ledelse.

Etter tidligere å ha anlagt en mer håndfast stil, var den afghanske presidenten under besøket i Det hvite hus ivrige etter å fremheve at enkelte soldaters overgrep på fanger ikke burde ses som en svart plett verken på presidentens eller på det amerikanske folks rykte.

Opiums-økning

— Det finnes dårlige mennesker alle steder, også i Afghanistan, lød det unnskyldende, samtidig med at Hamid Karzai uttrykte takknemlighet over at en enkelt soldat allerede er blitt straffet for sin rolle i ved mishandlingen av fanger på Bagrambasen nord for hovedstaden.

Egentlige innrømmelser fikk den afghanske presidenten ikke med seg fra møtet i Det hvite hus, som var høydepunktet på et fire dager langt besøk i USA. President Bush understreket at fangene vil bli løslatt etter hvert, og at det først skjer når det er sikkert at de interneres i hjemlandet.

President Karzai benyttet anledningen til å tilbakevise amerikansk kritikk av en manglende innsats mot dyrkingen av valmuer, som har bokstavelig talt blomstret opp etter at Taliban-regimet ble styrtet i slutten av 2001.

I år vil produksjonen bli redusert med 20-30 prosent, og i løpet av 5-6 år vil det ikke være noen produksjon av blomsten hvis den kan erstattes av andre vekster, mente presidenten optimistisk.