Tidligere samme dag ble soldater fra den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF angrepet for første gang. En person ble drept og fem skadd i forbindelse med angrepet, men hendelsesforløpet er fortsatt uklart.

Ingen av de britiske fallskjermsoldatene ble skadd i angrepet tidlig onsdag morgen, opplyser den britiske obersten Richard Barrons, som er stabssjef ved ISAFs hovedkvarter.

Gjerningsmennene åpnet ild mot en observasjonspost, som skal ha ligget nær Kabuls universitet. Det britiske soldatene skjøt tilbake, hvorpå gjerningsmennene rømte i en bil.

De britiske soldatene ble deretter trukket ut av området. Da ISAF-soldater vendte tilbake etter daggry fant de en bil gjennomhullet av kuler. I et hus i nærheten ble en person funnet død. Fem andre var skadd, men ifølge Barrons så de ikke ut til å ha blitt truffet av kuler.

Tungt bevoktet

— Vi må slutte å drepe og dolke hverandre, sa Karzai til de 500 som hadde møtt opp i begravelsen til Abdul Rahman lørdag. Seremonien, der flere medlemmer av overgangsregjeringen deltok, var tungt bevoktet, og snikskytere var utplassert på åskammer rundt gravplassen.

— Vi nærmer oss fred og gjenoppbygging. Vi håper å skape et samlet land der ingen noensinne vil bli drept igjen, sa Karzai.

Rahman ble drept på Kabul flyplass torsdag. Fire mennesker ble arrestert av afghansk politi noen timer etter drapet. Ytterligere tre klarte å komme seg med et fly med pilegrimer på vei til Mekka. En saudiarabisk tjenestemann sa til nyhetsbyrået AFP lørdag at de tre ble arrestert da de ankom Jeddah fredag, og at Saudi-Arabia vil utlevere dem til Afghanistan.

De første meldingene gikk ut på at Rahman var lynsjet av rasende pilegrimer for de han ifølge rykter hadde "tatt" et fly som skulle frakte pilegrimene til Mekka i forbindelse med den årlige haddsj-markeringen. Men ifølge Karzai var det hele et arrangert attentat med personlige motiver.

Sikkerhetsoffiserer

Karzai sa fredag at en gruppe framstående sikkerhetsoffiserer, inkludert to generaler, hadde en finger med i spillet, uten å utdype dette nærmere. En kilde nær Karzai sier de ikke vet om de sju som nå skal være arrestert hadde oppildnet eller bestukket menneskemengden til å angripe Rahman.

— Hovedgrunnen til at de er mistenkt er at de ikke forsøkte å stanse drapet, sier kilden. En granskingskommisjon bestående av fem ministre fra overgangsadministrasjonen skal etterforske saken.

En ledende tjenestemann i sikkerhetsstyrken ISAF, som vokter den militære delen av flyplassen, sa at en gruppe på 30-50 menn som ikke hadde på seg tradisjonelle pilegrimsklær, hadde forårsaket uro. En gruppe skal ha omringet et fly for å hindre Rahman å reise til India. Da han kom ut for å snakke til dem, ble han kastet i bakken og slått. Han skal også ha blitt knivstukket to ganger.

Flesteparten av de arresterte skal ha vært medlem av Nordalliansens styrker, som kjempet mot Taliban-regimet under general Ahmad Shah Masood. Mashood ble drept i fjor. Rahman var også alliert med Masood, men skal senere ha blitt uvenner med Masoods tilhengere.

(NTB)