— Jeg vil gjerne med ydmykhet, og ikke arroganse, be NATO og USA stanse sine operasjoner i vårt land, sa Karzai da han lørdag besøkte slektningene til ni barn som skal ha blitt drept i et NATO-angrep.

De ni barna ble drept under et angrep i Kunar-provinsen øst i Afghanistan i begynnelsen av mars.

Tålmodighet ute

  • Vi er et svært tålmodig folk, men nå er vår tålmodighet brukt opp, fortsatte presidenten.

Karzai fremholdt også at hans vestlige allierte i krigen mot Taliban burde fokusere på grenseområdene i Pakistan, hvor en rekke opprørsgrupper holder til.

— Om dette er en krig mot terrorister og internasjonal terrorisme, så bør krigen utkjempes i de områdene vi i løpet av de siste ni årene har sett at den befinner seg, sa Karzai.

Unnskyldning

En talsmann for ISAF-styrken i Afghanistan hadde ikke noen umiddelbar kommentar til Karzais anmodning.

USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte mandag i den afghanske hovedstaden Kabul, og ba om unnskyldning for drapet på de ni guttene i Kunar-provinsen.

Tidligere hadde en rasende president Karzai nektet å godta en unnskyldning fra sjefen for de amerikanske styrkene, general David Petraeus.

Slektning drept

Natt til torsdag denne uken ble også en eldre slektning av Karzai drept av NATO-styrker.

Drap på sivile i Afghanistan-krigen er et av hovedankepunktene president Karzai ofte kommer tilbake til og en belastning på forholdet mellom Afghanistans myndigheter og de internasjonale styrkene.

NATOs forsvarsministre møttes før helgen i Brussel for blant annet å diskutere situasjonen i Afghanistan, og arbeidet med overdragelse av sikkerhetsansvaret til afghanerne.

21. mars

Planen er at president Karzai 21. mars skal kunngjøre hvilke områder de først skal ta over ansvaret fra den internasjonale ISAF-styrken.

Forsvarsminister Grete Faremo vil ikke kommentere Karzais utspill direkte, men viser til at det pågår en prosess med overføring av sikkerhetsansvaret til afghanerne.

— ISAF er enige med Karzai om en plan for overføring av sikkerhetsansvaret til afghanerne. Prosessen med overføring av sikkerhetsansvaret til afghanerne starter i år. Målet er at de skal overta ansvaret for sikkerheten i hele landet innen utgangen av 2014, sier Faremo.

Ikke Faryab

Planene om ansvarsoverdragelsen blir holdt strengt hemmelig, men Faryab-provinsen, der store deler av den norske Afghanistan-styrken er utplassert, er ikke blant områdene først ut.

— Faryab er ikke planlagt med i denne første fasen av overdragelse av sikkerhetsansvar til afghanske myndigheter, sa forsvarsminister Grete Faremo til NTB i forkant av NATO-møtet.

En afghansk tjenestemann, opplyste til nyhetsbyrået AFP at landets egne styrker i første omgang vil overta ansvaret i opptil fire provinser og to eller tre store byer.

Flere drepte

Denne uken kom en ny rapport som viser at vanlige folk i Afghanistan betaler en stadig høyere pris for krigen i landet. Det ble drept flere sivile i fjor enn noe annet år siden den amerikanskledede invasjonen som drev Taliban fra makten i 2001. Ifølge FNs Afghanistan-kontor (UNAMA) og AIHRC ble nærmere åtte sivile drept hver eneste dag i fjor. Tallet på drepte sivile økte dermed med 15 prosent i 2010.