Sahlgrenska Universitetssjukhuset bekrefter overfor NTB at fem er nordmenn, alle barn og ungdommer.

– Alle er lettere skadd, ingen er alvorlig skadd, opplyser pressesjef Ann-Christine Andersson ved sykehuset til NTB.

De fem er fire gutter der to er født i 1990, en i 1996 og den yngste i 1998. En norsk jente født i 1992 var også blant de skadde i ulykken.

Ifølge Andersson var det snakk om så lette skader at én eller flere av de skadde barna ville bli utskrevet fra sykehuset allerede tirsdag kveld.

30 skadde

Flere personer ble kastet ut og fastklemt da attraksjonen Rainbow i fornøyelsesparken Liseberg gikk i bakken tirsdag.Karusellen Rainbow er av typen flygende teppe, som svinges rundt på en pendel.

– Publikum sitter i en slags kurv. Da den nådde midtnivået, tippet kurven plutselig framover, og flere personer ble kastet ut og flere ble klemt fast, sier informasjonssjef Malin Sahlström ved politiet i Västra Götaland til NTB.

–30 personer er skadd, og de fleste skadene er arm— og beinbrudd. Men fem personer har fått mer alvorlige skader, uten at vi kjenner tilstanden til disse, sier Sahlström.

Flere fotballag fra Bergen i Liseberg

bt.no har i kveld snakket med Gaute Gunnarsskog, som er i Liseberg i kveld sammen med to fotballag fra Arna Bjørnar. Det er Jenter 91 og Jenter 93 som er på stedet.

— Vi kom heldigvis ikke hit før like etter at ulykken skjedde, sier forelderen.

Han opplyser at det er flere bergenslag med i Gothia Cup, og at alle som er med i cupen får gratis inngang til Liseberg.

-Så det er ikke usannsynlig at flere enn oss er her i kveld, sier han.

Gunnarskog forteller at redningsarbeidet pågikk i lang tid etter at ulykken inntraff, og at det tok lang tid før de siste blålysene forsvant.

-Jeg var nettopp nede og sjekket, og først i 21-tiden var de siste blålysene borte, sier han.

Faren har vært og snakket med politifolkene som sperrer av området.

-De vil ikke opplyse om noe som helst, så jeg vet ikke om noe om nordmenn er involvert, sier han.

Sofa

Den dramatiske ulykken skjedde klokken 17.30 på attraksjonen Rainbow, en flygende teppe-lignende attraksjon, der publikum sitter i en sofa som svinges rundt på en pendel. Plutselig kunne publikum høre unormale lyder og den sirkulerende sofaen kom ut av posisjon. Deretter ramlet den med høyre side rett ned i plattformen under.

Bortsett fra de fem norske barna, var det bare svensker blant de skadde.

Samtlige 36 passasjerer ble fraktet til sykehus for kontroll.

Voksne og barn

Det var både voksne og barn om bord da ulykken skjedde. Høydekravet er 130 centimeter på attraksjonen, så de minste barna var ikke yngre enn åtte-ni år, mener politiet.

Mange av gjestene i parken deltar i fotballturneringen Gothia cup som pågår i Göteborg akkurat nå. Derfor er ikke politiet overrasket over at også nordmenn var involvert i ulykken.

Politiet holdt tirsdag kveld på med registrering av de skadde. Mange polititjenestemenn var i den populære fornøyelsesparken for å avhøre vitner til ulykken. Politiet var også på plass på de fire sykehusene Kungälv, Mölndal, Sahlgrenska og Östra, der de skadde ble brakt.

Foreløpig er det altfor tidlig å trekke noen konklusjon om årsaken til tivoliulykken. En havarikommisjon skal finne ut hva som gikk galt.

Kulelager

Tirsdag kveld ble det blant annet spekulert på om noe kunne ha skjedd med ett av flere kulelagre på attraksjonen.

– Det blir bare spekulasjoner, men det er to store kulelagre som arbeider samtidig. Vi vet ikke om det har skjedd noe med disse, sier vakthavende parksjef Peter Andersson til NTB.

Andersson forteller at alle attraksjonene i fornøyelsesparken blir sjekket årlig, noen flere ganger i året. Det er ikke kjent når Rainbow, som ble åpnet i 1983, sist ble kontrollert.

– Vi har årlige inspeksjoner, men vi må komme tilbake til når det sist ble gjennomført inspeksjon av Rainbow, sier Peter Andersson.

Stengte av område

Liseberg-ledelsen valgte tirsdag kveld å stenge av området rundt Rainbow, som var stappfull av frydefulle gjester da ulykken skjedde. Politiet satte allerede tirsdag kveld i gang undersøkelser av attraksjonen, samtidig som de gjennomførte avhør av vitner.

Mange opplevde ulykken som svært dramatisk.

– Den skal være vannrett, men den begynte å tilte og gikk deretter i bakken, sier øyenvitnet Robert Jonsson til Aftonbladet.

– Mange sprang for å se hva som hadde skjedd, men personalet holdt oss borte og stengte attraksjonen. Så kom brannbilene og ambulansene, legger han til.

KOLLAPSET: 36 personer, derav tre nordmenn, skal være skadet etter ulykken i Liseberg.
ADAM IHSE
ADAM IHSE
ADAM IHSE
ADAM IHSE