– Tegningene var nok en utløsende faktor, sier Norges charge d’affaires i Kabul, Carsten Carlsen, om angrepene mot den norskledede ISAF-leiren i Maimana nordvest i Afghanistan.

– Mange steder griper forskjellige konflikter inn i hverandre, og mange aktører kan ha interesse i å drive konfliktene til overflaten, sier Carlsen til NTB.

Foreløpig er det uvisst hvem som tok initiativet til demonstrasjonen mot leiren. Fire afghanere ble drept og seks norske soldater lettere såret da store menneskemengder omringet soldatene og kastet stein og håndgranater mot basen.

Det har også vært demonstrasjoner vest og øst i Afghanistan.

Nådde ikke ambassaden

I Kabul nådde demonstrantene fram til gaten hvor den danske ambassaden ligger, men sikkerhetsstyrker hindret dem i å ta seg helt fram, ifølge Carlsen, som selv befinner seg i den norske militærleiren utenfor Kabul etter at ambassaden ble evakuert.

Demonstrasjonene har også ført til at Flyktninghjelpen har trappet ned virksomheten og trukket ut ansatte både fra nordlige områder og fra byen Herat i vest.

– Generelt har ISAF-styrkene et godt renommé i nord. Men de siste månedene har de likevel blitt utsatt for angrep, sier Stig Traavik, Flyktningehjelpens landdirektør for Afghanistan og Pakistan.

Avskyerklæring

Mandag skal flere religiøse ledere i Maimana ha samlet seg bak en avskyerklæring mot Muhammed-karikaturene.

– Det er ganske mange lokale våpenmenn som kontrollerer landsbyene i området. Ikke alle ønsker seg lov og orden, og noen kan ha benyttet seg av saken til å piske opp stemningen, sier Traavik på telefon fra Kabul.

Flyktninghjelpen tok på et tidlig tidspunkt avstand fra tegningene som er trykket i Jyllands-Posten og norske Magazinet, og Traavik mener dette bidrar til å sikre organisasjonens omdømme.

– Mange er opprørt over tegningene, og afghanere flest synes det var galt å trykke dem. Kun et mindretall mener det er riktig å bruke vold, fastslår Traavik.

Også Kirkens Nødhjelp evakuerer folk fra Afghanistan, og tre norske ansatte ble sendt til Dubai.

Ni ansatte ved et FN-kontor i Maimana er også blitt evakuert.